|

De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) is een rechtspersoon met een raad-van-toezicht-model. De Raad van Toezicht van de SWEK bestaat uit specifiek voor deze stichting relevante deskundigen met ieder hun eigen expertise.

Mr. drs. A.J. Borgdorff

Voorzitter

André Borgdorff (1954) heeft zijn roots in het Westland. André is jurist en bedrijfseconoom (Erasmus Universiteit Rotterdam) en volgde postdoctorale opleidingen City Development (Erasmus Universiteit Rotterdam/TU Delft) en Public Management (TU Twente). Hij is thuis in de wereld van het openbaar bestuur, doordat hij ruim 25 jaar burgemeester is geweest in gemeenten in Zuid-Holland (Liesveld 1993-1999, Bodegraven 1999-2007 en Binnenmaas (2007-2019). In dienst van de gemeenten heeft hij altijd, met veel enthousiasme, de portefeuille Cultureel Erfgoed mogen beheren. Ook was hij jarenlang voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Erfgoedhuis Zuid-Holland. Hij ziet de molens van Kinderdijk als hèt absolute icoon van Erfgoed in Nederland.

Voorzitter
Mr. W. van Leussen

Vice-voorzitter

Wim van Leussen (1954) woont in Ottoland in de Alblasserwaard en heeft Kinderdijk dus in zijn 'achtertuin' liggen. Hij was vele jaren werkzaam als notaris in het Groene Hart. Behalve bij het waterschapsbestuur was en is hij betrokken bij diverse, ook regionale, bestuurlijke verbanden. Bijna 8 jaar is hij lid van het bestuur van de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland. Hij bekleedde in het verleden ook toezichthoudende functies (waaronder voorzitter Raad van Commissarissen bij een Rabobank). Hij heeft grote belangstelling voor cultuur, erfgoed en de geschiedenis van de streek en voor de juridische en financiële aspecten van het beheer en de toekomst van het Werelderfgoed Kinderdijk. Hij stelt er een eer in om te mogen bijdragen aan het functioneren en het verder ontwikkelen van Kinderdijk.

Vice-voorzitter
Drs. S.M. van Nieuwenhuijzen

Steven van Nieuwenhuijzen (1974) woont in Heemstede. Na opleidingen aan de Hoge Hotelschool en Bedrijfskunde heeft hij diverse soorten bedrijven mogen leiden. In de detailhandel, de tuinbouw en reisbranche. Die ervaringen hebben hem enerzijds geleerd door de ogen van de klant en gast te kijken, maar ook dat duurzaam toerisme alleen maar kan bestaan met respect voor en in overleg met de omgeving. Kinderdijk is immers waar mens en water samenleven, maar Kinderdijk is ook waar bezoeker en bewoner samen bewegen. Hij is geboeid door het helpen ontwikkelen van organisaties en mensen. De verbindende kracht van het vertellen van het verhaal waar hij in gelooft: “Met inspirerende lessen uit het verleden, naar voren gebracht op een hedendaagse manier. Om zo de collectieve bewustwording van het Werelderfgoed te helpen verbeteren. De kunst is bezoekersmanagement in te richten met respect voor de omgeving en met behoud van een gezonde organisatie”. Daar zet hij zich graag en met enthousiasme voor in.

Drs. S.B. Bechtholt

Sandra Bechtholt (1971) woont in Leiden. Haar loopbaan in de erfgoedsector begon in 2004 bij het Rembrandthuis in Amsterdam. In dit voormalige woonhuis van Rembrandt werkte zij mee aan het zeer succesvolle Rembrandtjaar in 2006. Ze vervolgde haar carrière als Hoofd Marketing & Communicatie in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Een interactief, innovatief en creatief museum voor iedereen van 3 jaar en ouder. In 2017 kreeg zij de kans om directeur te worden van Museum Meermanno in Den Haag. Een klein intiem museum over boeken. Na een financieel lastige tijd heeft er in 2016/2017 een heroriëntatie plaatsgevonden en ging het museum verder onder de naam Huis van het boek. Zij is verder sinds een aantal jaren voorzitter van de Stichting Museumnacht in Den Haag. Het delen van verhalen over erfgoed is haar grote passie. “Cultuur en erfgoed zorgen voor begrip over het verleden en voor verbinding met de mensen om je heen”, zo is haar zienswijze. Als lid van de Raad van Toezicht zet zij haar kennis over het bewaren van erfgoed en het vertellen van verhalen in om zo een bijdrage te leveren aan ons unieke gebied.

A. Tukker

André Tukker (1956) woont in Krimpen aan den IJssel, een rivierbreedte verwijderd van het Werelderfgoed. Met de kennis en ervaring die hij heeft opgedaan als registeraccountant en partner van PWC en daarna als commissaris en docent aan de Erasmus Universiteit (Erasmus School of Accounting and Assurance) voor het vakgebied van financiële verslaglegging en corporate governance zet hij zich in voor het beheer van het molengebied. Hij richt zich daarbij met name op het advies en het toezicht op de evenwichtige afweging van financiële aspecten en op het beheersen van de financiële risico’s. Hij is geboren en opgegroeid in Nieuw-Lekkerland en voelt zich vanaf zijn jeugd verbonden met het gebied, de bewoners en omwonenden en hun belangen.

Directeur-bestuurder

De dagelijkse leiding binnen de stichting is sinds 1 juni 2021 in handen van Peter-Jan van Steenbergen (1977). “Ik ben geboren en getogen zo’n 100 meter van rivier de Waal, dus ben bekend met het Rivierenland en de kracht van het water,” vertelt de inwoner van Zaltbommel. “In de afgelopen jaren heb ik diverse functies bekleed op de Zaanse Schans en ben dus erg bekend met de uitdagingen waarvoor Werelderfgoed Kinderdijk staat. Ik vind het een voorrecht om leiding te geven aan de organisatie. Het feit dat het molencomplex van Kinderdijk-Elshout door UNESCO is aangewezen als Werelderfgoed maakt mijn rol nog meer verantwoordelijk en bijzonder.”

Peter-Jan van Steenbergen.

Peter-Jan van Steenbergen.