placeholder
22 februari 2018

Zomaar iets op straat verkopen, mag niet meer in Kinderdijk.

Met ingang van dit jaar is er een verbod op venten in Kinderdijk. Ook straatartiesten zijn niet meer welkom. De maatregelen moeten de veiligheid, uitstraling en leefbaarheid van het werelderfgoed ten goede komen.

De poffertjesbakker, de ijscoman en de suikerspinnenboer mogen hun kraam niet meer zomaar neerzetten bij de molens. Waar het voorheen vrij was hun suikergoed te verkopen op een zelfverkozen plek, zijn ze nu aan regels gebonden.

 

Veiligheid in het geding

“Het zogeheten ‘venten’ was vrij in Molenwaard, dus ook in het molengebied. Van die mogelijkheid werd volop gebruik gemaakt. Bij het Werelderfgoed en uiteraard ook de horeca waren ze hier niet blij mee. Het kwam de uitstraling van het gebied niet ten goede. Maar, en dat is wellicht nog belangrijker, ook de veiligheid kwam op punten in het geding. ”, zegt Marien Jongkind van de gemeente Molenwaard. “De regelgeving was niet meer toereikend, waardoor handhaving vaak ook niet mogelijk was.”

Standplaatsen

Met ingang van seizoen 2018 is daarom gekozen voor een ander pad. Zomaar iets verkopen in de vorm van venten, mag niet meer. Wel wordt een beperkt (2 in 2018 en 6 vanaf 2019) aantal plekken aangewezen als standplaats. Willen ondernemers daar hun poffertjes of ijs verkopen, dan hebben ze toestemming nodig van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en een standplaatsvergunning van de gemeente.

Meer informatie over de procedure

Het nieuwe standplaatsenbeleid wordt naar verwachting eind maart door de gemeente Molenwaard vastgesteld. Vrijwel meteen daarna start de vergunningsprocedure.

De auteur