placeholder
19 oktober 2020

Werkzaamheden in Hoge Boezem van de Overwaard

De afgelopen maanden werkte Waterschap Rivierenland opnieuw in en rondom de Hoge Boezem van de Overwaard in Kinderdijk aan het verbeteren van de waterveiligheid, de waterkwaliteit en de natuurwaarden in het gebied.

Wellicht is het je al eens opgevallen, grote machines aan het werk op de Overwaard in Kinderdijk. Werkzaamheden die ervoor zorgen dat de waterveiligheid, waterkwaliteit en de natuurwaarde verbeteren. Om dat te realiseren is het Achterwaterschap, dat loopt van Groot-Ammers naar Kinderdijk, verdiept en is in de Hoge Boezem van de Overwaard een rietmoeras gerealiseerd.

De geiten deden zich tegoed aan al het 'overbodige' groen.

De geiten deden zich tegoed aan al het 'overbodige' groen.

Geiten

Een belangrijk onderdeel van dit project is dus de aanleg van een nieuw rietmoeras. In dit nieuwe stuk rietland vindt verruiging plaats, naast riet groeien er ook steeds meer wilgen en struiken. Wilgen kwamen oorspronkelijk niet voor in het rietmoeras en wanneer ze te hoog groeien, breken ze de wind voor de molens. Om korte metten te maken met deze wilgen werd er vorig jaar een proef gestart met geiten van Schaapskooi Ottoland. Door de geiten hier te laten grazen, verdwijnen de wilgen op een duurzame manier. Ondanks dat de grond dit jaar stevig genoeg was om ook met een machine aan de slag te gaan, waren de geiten afgelopen zomer gewoon weer van de partij! De 22 geiten werden met een ponton over het water van en naar hun tijdelijke logeeradres vervoerd.

Het materieel werd over het water aangevoerd.

Het materieel werd over het water aangevoerd.

Natuur

Inmiddels is het Achterwaterschap verdiept, wat zorgt voor een verbeterde waterveiligheid en krijgt het nieuwe rietmoeras steeds meer vorm. Ook de natuur ontwikkelt zich in een rap tempo. Dit alles betekent dat Waterschap Rivierenland inmiddels toe is aan de afwerking en inrichting van het gebied.

De auteur