Werk op Overwaard in volle gang
Over het nieuwe Bezoekerscentrum is al veel gezegd en geschreven, maar er gaat het komende jaar veel meer veranderen binnen Werelderfgoed Kinderdijk. De (voorbereidende) werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang, vooral aan de Overwaard-kant.
“Een ontwerp maken voor twee faciliterende gebouwen voor Werelderfgoed Kinderdijk. Het wordt je als architectenbureau niet elke dag gevraagd,” verklaart John van der Veer van Architektenburo Bikker. Het bedrijf uit Groot-Ammers is verantwoordelijk voor de ontwerpen van het nieuwe hulpgemaal en educatiecentrum. Die verrijzen beide in de nieuwe entreezone op de Overwaard. “We zijn trots om hier een bijdrage aan te mogen leveren”, zegt directeur Josia Bikker. Het werk achter het Wisboomgemaal is inmiddels in volle gang. De entreezone huisvest straks ook een nieuw kantoorgebouw en werkplaats.
Herbouw
Het herbouwde hulpgemaal gaat dienst doen als filmzaal. ,,Het gebouw wordt nauwkeurig gereconstrueerd volgens de oude bouwtekeningen,” weet Van der Veer. “Toch willen we laten zien dat het gaat om een reconstructie van de tijd. Daarom wordt het gebouw geheel zwart. Zo kan het worden herkend als een uit het verleden terugkerend stukje geschiedenis. De toegevoegde entree is ontworpen als een ondergeschikt element. Hiervoor is ook gekozen voor een donkere kleurstelling en natuurlijke materialen in de vorm van verticale houten planken.”
Panorama
De oostzijde van het educatiegebouw biedt een panorama-uitzicht op de natuur van de hoge boezem van de Overwaard. Van der Veer: “Het educatiecentrum heeft een ondersteunende functie binnen het Werelderfgoed. Dit wordt ook uitgebeeld in de verschijningsvorm van het gebouw: sober en doelmatig. Ook hierbij is gekozen voor een donkere kleurstelling en natuurlijke materialen, overeenkomstig met de toevoeging aan het hulpgemaal.” De gebouwen zijn vormgegeven in samenhang met het ontvangstgebouw voor groepen. “Enige terughoudendheid in ontwerp is hierbij dan ook gepast,” legt Van der Veer uit. “Ze leiden de aandacht niet af van alle bijzonderheden van het Werelderfgoed.” Bij de entreezone wordt ook een nieuwe parkeervoorziening voor de bewoners van de Overwaard gerealiseerd.
Ze leiden de aandacht niet af van de bijzonderheden in het Werelderfgoed
Héél belangrijk in Kinderdijk 2.0 is de verbeterde infrastructuur, waarmee de toeristenstroom in beter banen wordt geleid. Alle groepen komen het gebied straks binnen via de Overwaard. Twee voetgangersbruggen – één van de uit & instapzone naar de entreezone, de ander daar vandaan naar de Middelkade – maken dat mogelijk. Een deel van de brug aan de Overwaard-zijde wordt vervaardigd uit composiet. Dat is niet te zwaar en makkelijk uitneembaar, want Waterschap Rivierenland moet hier regelmatig door kunnen voor onderhoudswerkzaamheden.
9 miljoen
In totaal wordt er 9 miljoen euro geïnvesteerd. Ruim de helft daarvan komt van overheden in de vorm van subsidies en leningen. Twee miljoen wordt bijeengebracht door sponsoren. Vier Alblasserwaardse (hoofd)aannemers gaan de klus klaren: Aannemersbedrijf P. van Leeuwen uit Meerkerk, het Papendrechtse Gebr. De Koning, Mourik uit Groot-Ammers en het Gorcumse Mercon Montage.
De auteur
-
Jan-Dirk Verheij
- Communicatieadviseur
- - jandirkverheij@molenskinderdijk.nl