placeholder
4 november 2019

Uitbreiding van capaciteit Elshoutsluis

Al het overtollige water in de Alblasserwaard gaat via de Elshoutsluis in Kinderdijk rivier de Lek in. Om het Alblasserwaardse watersysteem toekomstbestendig te houden wordt de capaciteit momenteel verdubbeld.

Dat betekent dat er via de Elshoutsluis straks maximaal 1,5 miljoen liter water de rivier in kan worden gelaten. Per minuut! De verdubbeling van de capaciteit is één van de maatregelen uit het Gebiedsprogramma A5H van Waterschap Rivierenland en komt voort uit de ‘Visie voor 2050’ om een klimaatbestendig watersysteem te realiseren in de Alblasserwaard. Nadat recent de pompschachten waren geplaatst, zijn nu ook de pompen op zijn plek gehesen. Een in het oog springend klusje.

De maalkom en Elshoutsluis.

De maalkom en Elshoutsluis.

Het J.U. Smitgemaal en G.N. Kokgemaal vijzelen het water vanuit de Lage Boezems een maalkom in. Van daaruit kan het via de Elshoutsluis vrij uitstromen naar de Lek, alleen niet wanneer de rivier te hoog staat. Dan worden de Hoge Boezems van de Overwaard en Nederwaard als extra berging gebruikt. Vanwege het besluit om het maximale peil in de Hoge Boezem van de Overwaard te verlagen naar +0,25m NAP, om de kans op kadedoorbraak te verlagen, gaat een deel van de bergingscapaciteit verloren. Om dat verlies te compenseren was capaciteitsuitbreiding van de Elshoutsluis noodzakelijk. De werkzaamheden worden deze maand afgerond.

(Bron: Waterschap Rivierenland)

De auteur