placeholder
20 mei 2022

Terug naar een historisch molenerf

Binnenkort worden bezoekers aan Museummolen Nederwaard verwelkomd door een nieuwe entree. Rondom de molen wordt momenteel gewerkt aan een verbetering van het erf.

 

Foto: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Wist je dat molenaars vroeger ook een keuken hadden buiten hun huis? ’s Winters werd er in de woonkamer van de molen gekookt op de kachel. Die brandde immers toch al om het woongedeelte te verwarmen. In de zomer was dat echter niet het geval. Dan werd het stookhok gebruikt om te koken en te wassen. Naast dat iedere molen een eigen stookhok had, was er in Kinderdijk ook één bakhuisje per kade, met een oven om brood te bakken. Deze bakhuisjes waren vroeger een vrij algemeen verschijnsel. Bij veel boerderijen (hoeves) en kastelen waren de ovens in aparte huisjes gebouwd. In steden en dorpen maakten vaak meerdere gezinnen gebruik van één bakhuisje, zo ook in Kinderdijk. Hier stonden zowel op de Overwaard als op de Nederwaard een bakhuisje voor gemeenschappelijk gebruik.

Werkende broodbakoven

Het originele bakhuisje bij Nederwaard molen 5 is in 1980 afgebroken en bij deze museummolen herbouwd. Op dit moment vind je hier nog de toiletten in, maar met de komst van het nieuwe entree- en toiletgebouw net over de brug, kan het bakhuisje binnenkort in ere hersteld worden. In overleg met deskundige ovenbouwers zal hier weer een echt werkende broodbakoven in komen. Zo creëren we steeds meer beleving en de sfeer van vroeger op het erf.

Terug naar originele uitstraling

Dit moment wordt verder gebruikt om de oude inrichting van het erf te herstellen. Zo is er de afgelopen tijd een prachtige basaltmuur gemetseld op de plek waar tot voor kort een verweerde houten beschoeiing stond. Deze basaltmuur stond hier vroeger ook, maar is bij de restauratie in 2002 om financiële redenen vervangen door een houten beschoeiing. Daarnaast is sinds heel lange tijd de originele boenstoep weer teruggekeerd, dit is de plek waar vroeger de was en de vaat op werd gedaan. Als je goed kijkt, zie je op de zwart-witfoto de vaat nog op het trappetje staan. Straks vind je hier ook weer een houten buiten WC en een moestuin. Met deze authentieke toevoegingen krijgt het erf van Museummolen Nederwaard steeds meer zijn originele uitstraling als molenerf terug en kan je hier binnenkort nog beter beleven hoe molenaarsfamilies vroeger echt leefden.

Mede mogelijk gemaakt door:
De verbouwingen aan het molenerf van de museummolen zijn mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Zuid-Holland en Viking Rivercruises.

De auteur