placeholder
12 februari 2019

Stichting Werelderfgoed Kinderdijk ondertekent Molenmanifest 2019

De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) is één van de ondertekenaars van het Molenmanifest 2019. Daarin wordt de politiek opgeroepen meer geld vrij te maken voor onderhoud aan molens in Zuid-Holland.

Het manifest is een initiatief van het dit jaar in het leven geroepen Molenplatform Zuid-Holland. Daarin zijn inmiddels 34 moleneigenaren uit de provincie verenigd. Zij onderhouden 169 molens. Naast de SWEK heeft ook de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (SIMAV) zich aan het initiatief verbonden.

Alle politieke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart krijgen het manifest aangeboden. “Bijna overal is een gebrek aan geld om de beeldbepalende molens waar we trots op zijn, in goede staat te houden”, weet SWEK-directeur Cees van der Vlist. Het onderhoud aan de 228 monumentale molens in Zuid-Holland kost vaak meer dan de mede door de provincie verstrekte subsidie.

In het manifest zijn 34 moleneigenaren verenigd

De ondertekenaars vragen de provincie om de jaarlijkse onderhoudsbijdrage per molen met 3.700 euro te verhogen. Verder verzoekt het platform Zuid-Holland om extra geld bij groot onderhoud en restauraties en om beter toe te zien op de handhaving van de windvang van de molens.

Molen 3 van de Nederwaard wordt momenteel gerestaureerd.

Molen 3 van de Nederwaard wordt momenteel gerestaureerd.

In UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk wordt momenteel aan diverse molens gewerkt. Voor 2019 is een recordbedrag van ruim 1,5 miljoen euro gereserveerd voor (groot)onderhoud, restauratie en ontwikkeling van de molens en molenerven. Bijna 800.000 euro daarvan komt voor rekening van de SWEK.

De auteur