placeholder
2 september 2019

'Mooi dat we dit met Piets geld kunnen doen'

Het zachte licht van de led-lampen die in 2018 voor het eerst de molens in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk verlichtte tijdens de Verlichtingsweek, viel bij veel fotografen in de smaak. Aanschaf van de energiezuinige lampen was onder meer mogelijk door een gift van de Stichting Elshout.

De Stichting Elshout is bij het grote publiek wellicht vrij onbekend. De man aan wie de stichting zijn bestaansrecht ontleent, is dat zeker niet: Piet de Bruin. De rasechte Kinderdijk won in 2004 de hoofdprijs van 7,5 miljoen euro in de Postcode Loterij. Het beeld van de markante De Bruin in zijn met sigarettenrook gevulde huiskamertje, zullen veel Alblasserwaarders zich nog herinneren.

Loterijwinst

“Wanneer je de naam van Piet de Bruin laat vallen, weet iedereen wel over welke stichting je het hebt”, zeg Han Koolmees. De Nieuw-Lekkerlander is penningmeester van de stichting. Die werd na de loterijwinst opgericht om de Kinderdijkse voetbalclub VV De Zwerver een schenking van 150.000 euro te doen voor de aanleg van een kunstgrasveld. Na De Bruins dood in 2017 is het resterende vermogen in de stichting gestopt.

De lampen zijn zaterdag geplaatst.

De lampen zijn zaterdag geplaatst.

Organisaties die wel een extra centje kunnen gebruiken, kunnen een verzoek indienen bij de Stichting Elshout. De afgelopen jaren zijn er onder meer giften gedaan aan Speeltuinvereniging ’t Balkengat, de EHBO in Oud-Alblas, de plaatselijke biljartvereniging, de Zonnebloem en dus de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK). Dat maakte de aanschaf van nieuwe ledlampen mogelijk, die vanaf vandaag de molens weer  in de spotlights zetten.

Gewoon prachtig!

Gewoon prachtig!

“Het is natuurlijk mooi dat we dit soort dingen van Piets geld kunnen doen,” vindt Koolmees, die zo’n veertig jaar goed bevriend was met De Bruin. “Piet was een echte Kinderdijker. Als het geld maar naar iets in Kinderdijk toeging, vond hij het allang best.” Overigens had De Bruin geen invloed op de gelden die werden uitgekeerd; die bevoegdheid lag ook toen hij nog leefde bij het stichtingsbestuur. Dat wordt naast Koolmees gevormd door Grietje Heijstek (voorzitter) en Cees van den Heuvel (secretaris).

7 september

Vandaag start de 47ste editie van de Kinderdijkse Verlichtingsweek. Alle avonden staan onze molens tussen 20.00 en 22.30 uur prachtig in het licht, op vrijdag tijdens de Molenmarkt tot 23.00 uur. Zaterdag 7 september opent Prinses Beatrix ons nieuwe Bezoekerscentrum. Die avond staan er geen activiteiten op het programma en is de horeca gesloten.

Programma Verlichtingsweek

De auteur