placeholder
11 april 2019

Opnieuw schade aan roede molen 1 van de Nederwaard

Molen nummer 1 van de Nederwaard staat de komende maanden stil. Opnieuw is er schade geconstateerd in één van de roeden van de door Bjorn den Ouden bewoonde molen.

De schade werd een week of twee geleden geconstateerd door Den Ouden zelf. “Dezelfde lasnaad als vorig jaar is opnieuw ingescheurd,” vertelt de molenaar. “Op exact dezelfde plek. Ongeveer een meter onder de askop.” Nadat er vorig jaar een beschadiging werd aangetroffen in de 50 jaar oude, in Kinderdijk gemaakte Nederwaard-roede, werd een gespecialiseerde firma ingeschakeld om de boel te repareren.

Den Ouden controleerde de roeden, die een geschatte levensduur hebben van tussen de 40 en 50 jaar, sindsdien maandelijks. “Ik dacht hij houdt het wel, maar helaas. Er komt natuurlijk best wat kracht op die wieken.”

Molen 1 van de Nederwaard.

Molen 1 van de Nederwaard.

Vanwege de veiligheid staat molen 1 van de Nederwaard stil totdat de roede vervangen is. Ad Wisse, verantwoordelijk voor het onderhoud in Werelderfgoed Kinderdijk, zegt dat dit zeker maanden gaat duren. “Er moet een nieuwe roede in, opnieuw repareren heeft geen zin. Een levertijd van drie maanden is niet gek.” Geschatte kostenpost: rond de 45.000 euro. Elke roede wordt op maat gemaakt. Dit exemplaar is rond de 28 meter in lengte.

620.000

“Ik zou boven de molen uitspringen als ik in september of oktober weer kan draaien”, zegt Den Ouden. Op de twee museummolens na maakt molen 1 van de Nederwaard jaarlijks de meeste omwentelingen. “Vorig jaar ongeveer 620.000. Ja, ik ben vrij enthousiast.”

De auteur