placeholder
26 oktober 2017

Op 6 december heeft Werelderfgoed Kinderdijk iets te vieren!

Twee decennia wereldwijde VN-erkenning als UNESCO Werelderfgoed – dat laten we in Kinderdijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Kom op 6 december gratis op visite, dan kunnen we elkaar feliciteren met het wereldwondertje dat we samen al twintig jaar officieel in onze achtertuin hebben staan!

Twintig jaar waardering voor een eeuwenoude wereldprestatie

Het begint steeds dichterbij te komen, en de lokale media hebben er onlangs al op ingezoomd, dus we geven er graag een beetje extra aandacht aan: ons twintigjarig jubileum als UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Op 6 december viert Stichting Werelderfgoed Kinderdijk twee decennia speciale bescherming en een bijzondere status als technisch en cultureel wonder van de menselijke geschiedenis. Dat klinkt als een hele mond vol – zeker voor een nuchtere Hollander zoals je die in Kinderdijk aantreft – maar we zeggen het toch met gepaste trots. Werelderfgoed word je niet zomaar, ook al denken we als omwonenden misschien niet vaak na over wat onze streek tot een echt Nederlands visitekaartje heeft gemaakt. Als VN-organisatie wil UNESCO de molens en de waterwerken van Kinderdijk voor de toekomst bewaren, omdat ze uniek in de wereld zijn. Nederland zet hier zijn beste beentje voor: met droge voeten, welteverstaan.

Best bijzonder, als de Verenigde Naties je achtertuin willen beschermen.

Van Uitzonderlijke Universele Waarde

De UNESCO heeft in 1997 de bijzondere waarde van ons molengebied erkend door ons de Werelderfgoedstatus toe te kennen. Die waarde werd vastgelegd in drie Uitzonderlijke Universele Waarden. Het molennetwerk is “een buitengewoon landschap gemaakt door de mens, dat een krachtig bewijs in zich draagt van menselijk vernuft en standvastigheid, gedurende bijna een millennium.” Generaties polderbewoners hebben onze achtertuin al eeuwen beschermd tegen de macht van het water dat ons aan alle kanten omringt: een sterk staaltje hardnekkige slimheid van een volkje dat eigenwijs genoeg is om onder de zeespiegel te willen wonen dus!

Voorbeeldfunctie

De tweede waarde legt de nadruk op de voorbeeldfunctie die ons waterbeheer heeft gehad en nog altijd heeft. Met onze unieke afwateringsmechanismes, inclusief molens, sluizen, watergangen en gemalen is Kinderdijk “een uniek voorbeeld van de Nederlandse technische ontwikkeling van de afwatering die is gekopieerd en toegepast op veel plekken in de wereld.” Zelfs nu nog oogst onze eigen koning van Bangladesh tot New Orleans respect en waardering met zijn en ons nationale paradepaardje: mens, land, wind en water op een verstandige manier en duurzaam laten samenwerken.

Bekijk video Bekijk video
20 jaar geleden... uitzending NOS Journaal

Knappe koppen uit het kikkerlandje

Als derde benadrukt de Werelderfgoedstatus hoe knap het eigenlijk is wat onze voorouders hier tot stand hebben gebracht met hun pionierswerk. Het onderstreept hoe ongewoon het eigenlijk is dat hier zo veel mensen kunnen wonen, in een gebied dat eigenlijk alleen geschikt was voor bevers, reigers en vissen. Kinderdijk wordt aangeprezen als “een extreem ingenieus hydraulisch systeem dat tot op de dag van vandaag functioneert. Dit systeem maakte het door de eeuwen heen voor de mens mogelijk om zich hier te vestigen en grote delen van het veenlandschap te cultiveren. Het is nationaal en internationaal het enig voorbeeld van deze schaal, […] dat typerend is voor Nederland en een significante fase in de Nederlandse geschiedenis illustreert.” Toch wel leuk om het een keertje zo officieel beschreven te zien, nietwaar? We staan er zelf ook niet dagelijks bij stil, zo gewoon is Kinderdijk voor ons allemaal geworden, maar we denken toch dat we op zes december even samen stil mogen staan bij al het mooie, unieke en stiekem toch wel razend knappe culturele erfgoed dat we hier als kikkerlandje hebben weten neer te zetten!

Twintig jaar officieel in de achtertuin

Als je het net als wij leuk vindt om onze gezamenlijke wereldprestatie een dagje in de schijnwerpers te komen zetten, dan ben je bij dezen van harte uitgenodigd voor onze jubileumdag. We geven speciale rondleidingen, en de entree is voor iedereen gratis. Voor parkeren en een rondvaart gelden de normale tarieven. We hopen je op zes december te zien, zodat we elkaar even officieel kunnen feliciteren met het wereldwondertje dat we haast ongemerkt al twintig jaar officieel in onze achtertuin hebben staan!

De auteur