placeholder
4 januari 2019

Nieuwe Hollandse Waterlinie straks ook UNESCO Werelderfgoed?

De Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt voorgedragen om net als het Kinderdijkse molencomplex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te komen. Krijgen we er medio 2020 een ‘concurrent’ bij?

Molencomplex Kinderdijk-Elshout is sinds 1997 UNESCO Werelderfgoed. Een status waar we ontzettend trots en zuinig op zijn. Nederland herbergt momenteel tien Werelderfgoederen. Als het aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt komt daar dus snel een elfde bij! Al meer dan zestig organisaties hebben hun steun uitgesproken voor de voordracht. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dient deze maand de nominatie in. Een besluit wordt op z’n vroegst verwacht in 2020.

Bondgenoot

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van 85 kilometer lang. De linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en is 3 tot 5 kilometer breed. Ze bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire sluizen en waterwerken. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland.

Educatie op Fort Maarsseveen.

Educatie op Fort Maarsseveen.

Tussen 1815 en 1940 maakte de Nieuwe Hollandse Waterlinie het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand. Water was onze bondgenoot. Als er oorlog was, konden militairen brede stroken land onder water zetten. Met een laagje water tot kniehoogte sloegen ze twee vliegen in één klap: Het land was onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden. En voor boten was het te ondiep om doorheen te varen.

De linie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch

Ongeveer de helft van het verdedigingswerk, tussen Lek en Biesbosch, ligt net als Kinderdijk in het werkgebied van Waterschap Rivierenland. Sommige sluizen en dijken zijn nog altijd in gebruik. Na het Kinderdijkse molencomplex zou de Nieuwe Hollandse Waterlinie dus het tweede ‘wereldwatererfgoed’ zijn binnen het werkgebied van Waterschap Rivierenland. Wordt vervolgd!

(Bronnen: Nieuwe Hollandse Waterlinie, Waterschap Rivierenland en UNESCO.)

De auteur