placeholder
6 juni 2018

Minder purperreigers geteld in Kinderdijk

De jaarlijkse telling van purperreigernesten in de Overwaard leverde een opmerkelijk resultaat op: het aantal broedparen daalde met zo’n 25 procent naar 146. Volgens vogelkenner Richard Slagboom betekent dat niet automatisch dat het slecht gaat met de soort.

,,Je houdt altijd fluctuaties”, weet Richard Slagboom van de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard. De inwoner van Nieuw-Lekkerland geeft aan dat er geen reden tot zorg is. ,,Om conclusies te trekken moet je iets over een periode van een jaar of vijf bekijken.”

Wij gingen zaterdagochtend vroeg in het kielzog van de Natuur- en Vogelwacht mee de rietlanden van de Overwaard in voor de jaarlijkse telling van de purperreiger. Op de filmboot van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK), waarmee je op plekken kan komen die normaal onbereikbaar zijn. De tellers waren ‘bewapend’ met een stok om elkaar in het metershoge riet niet kwijt te raken én om uit de modder te komen wanneer zij iets te ver weg zakten. De speurtocht leverde bijzondere beelden op.

Bekijk video Bekijk video
Deze kleintjes komen net kijken.

De vogel met de herkenbare bruin/oranje nek stond tot 2017 op de Rode Lijst broedvogels. De teller bleef dit keer steken op 146 nesten, ongeveer een kwart minder dan een jaar eerder. Kinderdijk herbergt één van de grootste kolonies purperreigers van Nederland. Een andere grote groep strijkt jaarlijks neer in de Zouweboezem bij Lexmond, waar deze week ook wordt geteld.

Een mogelijkheid is slecht weer in Afrika waar trekvogels die daar overwinteren last van hebben gehad

Slagboom zegt dat het lastig is een pasklaar antwoord te formuleren op de vraag waar die forse daling door is veroorzaakt. ,,Een mogelijkheid is slecht weer in Afrika waar trekvogels die daar overwinteren last van hebben gehad. We zien ook dat een deel later dan gebruikelijk hier in Nederland is aangekomen.” In het Kinderdijkse Natura 2000-gebied vinden het hele jaar broedvogeltellingen plaats. De resultaten gaan naar Sovon Vogelonderzoek Nederland en vormen een basis voor natuurbeheer en beleid.

De auteur