placeholder
13 juli 2020

Maatregelen tegen parkeeroverlast Kinderdijk

Na de heropening van Werelderfgoed Kinderdijk verschijnen ook de ‘vreemde’ kentekens weer in het dorp en West-Kinderdijk. De gemeenten Molenlanden en Alblasserdam en de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) doen er alles aan om de overlast zo veel mogelijk te beperken.

De samenwerkende partijen voeren wekelijks overleg met vertegenwoordigers uit het dorp. Dat monitoringsoverleg wordt gebruikt om ervaringen te delen en te beslissen over eventueel aanvullende maatregelen. Momenteel zijn de volgende maatregelen genomen om de parkeeroverlast zo klein mogelijk te houden:

  • Toeristen die op de website entreetickets kopen en met de auto willen komen, moeten ook online een parkeerticket aanschaffen. Zij parkeren bij de entree van het molengebied of op de uit- en instapzone voor bussen. Correctie: Vanaf vrijdag 24 juli worden de parkeertickets niet langer online verkocht, maar zijn ze alleen nog op locatie verkrijgbaar.
  • De boodschap ‘voor wie met de auto naar Kinderdijk reist is de aanschaf van een parkeerticket verplicht’ heeft blijvend een prominente plek in alle (online) communicatie.
  • In de weekenden is het IHC-terrein beschikbaar.
Onze parkeerplaats bij de entree.

Onze parkeerplaats bij de entree.

  • Toeristen die toch op de bonnefooi naar Kinderdijk reizen, krijgen de mogelijkheid om ter plekke een entreeticket en parkeerticket aan te schaffen. Dat kan uiteraard alleen als de SWEK nog parkeerplekken beschikbaar heeft. We proberen zo te voorkomen dat toeristen een plek in het dorp gaan zoeken.
  • Vanaf deze week komen er in Alblasserdam twee matrixborden te staan met dezelfde boodschap als op het matrixbord in Nieuw-Lekkerland: parkeren in Kinderdijk kan alleen met een vooraf aangekocht parkeerticket.
  • Zodra de drukte verder toeneemt gaat er een shuttledienst rijden vanuit Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland naar het molengebied. Dit wordt vooraf door de werkgroep visitormanagement besproken.

De auteur