placeholder
29 juni 2021

Lokaal gebrouwen bier in Kinderdijk-café

In het Kinderdijk-café zijn vanaf de heropening enkele nieuwe speciaalbiertjes te krijgen. Gebrouwen op een steenworp afstand van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk in de microbrouwerij van Huibert van Buren en Rick Janse.

Biertjes die luisteren naar de namen Blokweer Blond, Nederwaard Donker en Overwaard IPA. Gebrouwen door de Kinderdijkse Kater. ‘Natuurlijk willen we die in ons assortiment!’, dachten we toen het Kinderdijkse duo zich ongeveer een jaar geleden meldde bij de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Huibert: “Toen we voor het eerst op gesprek kwamen bij directeur Cees van der Vlist was hij meteen enthousiast. We zijn dan ook enorm blij dat we nu ook echt bij jullie in de schappen mogen liggen!” De speciaalbiertjes zijn te verkrijgen in ons café en de giftshop (binnenkort als cadeaupakket, inclusief glas) in het Bezoekerscentrum.

Rick (links) en Huibert in hun microbrouwerij.

Rick (links) en Huibert in hun microbrouwerij.

Bierfestival

Na een bezoek aan een bierfestival besloten Rick en Huibert zelf eens wat te experimenteren. Eerst in Huiberts garage, tegenwoordig in een bedrijfspand in Nieuw-Lekkerland. Ze kunnen er maximaal enkele honderden liters per keer brouwen. Het duurde even voordat ze aan alle superstrenge eisen voldeden die de overheid stelt aan brouwerijen. Wie haast heeft moet niet zelf gaan bouwen: één ketel is al snel een volle dag werk.

Onze droom is om ooit een brouwerij met brewpub te beginnen

Nu in de eerste weken na de heropening is de Kinderdijkse Kater een echte hardloper in ons café, net als het dat ook is bij Van Vliet’s Weidewinkel in Nieuw-Lekkerland, één van de drie verkooppunten buiten Kinderdijk. De naam Kinderdijkse Kater is een knipoog naar de legende uit 1421, toen een kat tijdens de Sint-Elisabethsvloed een meisje in een wiegje van de verdrinkingsdood zou hebben gered. Rick: “Onze droom is om ooit een brouwerij met brewpub te beginnen en dan natuurlijk in Kinderdijk. Het zal lastig worden, maar dromen kan altijd.”

De auteur