Lening van Restauratiefonds voor rijksmonumenten
Snel na het uitbreken van de coronapandemie lanceerde het Restauratiefonds de Opengestelde Monumenten-Lening. Die is er om publiekstoegankelijke rijksmonumenten door deze moeilijke periode heen te loodsen.
“De Opengestelde Monumenten-Lening heeft Kinderdijk in staat gesteld om te blijven functioneren. De lening is hiermee ook een investering in de toekomst”, aldus Cees van der Vlist, directeur van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK). Waar normaal gesproken de paden langs de molens van Kinderdijk vol zijn met bezoekers, zijn die paden nu vaak vrijwel leeg. Het aantal betalende bezoekers stokt dit jaar rond de 60.000, in 2019 waren dat er 363.000.
Onderhoud
Publiekstoegankelijke rijksmonumenten zijn afhankelijk van hun bezoekers; juist ook voor de bekostiging van het onderhoud dat in deze tijd van coronamaatregelen door blijft gaan. Molens onderhouden is een kostbare aangelegenheid, maar erg belangrijk om het unieke erfgoed in stand te houden. De lening stelt de SWEK in staat om veel van het geplande onderhoud uit te voeren ondanks het wegvallen van het grootste deel van de inkomsten. Ook de coronamaatregelen zijn er van bekostigd.
Gevaar
Het Restauratiefonds ontwikkelde de lening in mei in samenwerking met de Federatie Instandhouding Monumenten en meerdere erfgoedorganisaties. Het doel is om publiekstoegankelijke rijksmonumenten te ondersteunen om deze periode van coronamaatregelen te kunnen overbruggen, zodat het behoud van het monument niet in gevaar komt. Lees meer over de leenfaciliteit.
De auteur
-
Jan-Dirk Verheij
- Communicatieadviseur
- - jandirkverheij@molenskinderdijk.nl