Kostbaar onderhoud aan molens Werelderfgoed Kinderdijk
Meerdere molens in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk worden momenteel flink onder handen genomen. En dat kost geld, héél veel geld, dat deels wordt opgehoest door de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.
‘Als je in de rotzooi wilt zitten, moet je op een molen gaan wonen’. Zijn inmiddels overleden buurman Jan Hoek hield dit molenaar Cock van den Berg ooit voor. “En hij heeft nog gelijk ook”, grapt Van den Berg. “Het ene jaar de metselaar, dan de rietdekker en een jaar later weer de molenmaker.”
Vertraging
Van den Berg en zijn vrouw Joke treffen het niet dit jaar. Hun molen, nummer 3 van de Nederwaard, staat al sinds juni in de steigers. Al maanden kijkt het echtpaar tegen een blauw zeil aan, dat het monument uit 1738 grotendeels aan het zicht onttrekt. Het voeg- en metselwerk van de stenen molenromp wordt aangepakt. Omdat het nóg slechter was dan gevreesd, loopt de klus enkele maanden vertraging op. Het werk is nu naar verwachting eind dit jaar klaar. Van Den Berg: “Het valt tegen. Maar of het nu nog twee of zes maanden duurt maakt mij niet zo veel uit, als het maar goed gebeurt. Daar heb ik vertrouwen in. We kunnen naar de maan, dus dit zal toch ook wel lukken?”
Vochtproblemen
Door het slechte voeg- en metselwerk kampt molen nummer 3 van de Nederwaard met flinke vochtproblemen. Dat geldt ook voor buurman Nederwaard 4, waarvan de noodzakelijke restauratie inmiddels ook voorzichtig is begonnen. Het grote werk aan dat exemplaar start begin 2019. Totale kostenplaatje: 250.000 euro. Daarvan komt 175.000 euro uit het Molenfonds van Vereniging De Hollandsche Molen, de rest komt voor rekening van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK). De kosten voor het opknappen van de molen van de familie Van den Berg lopen op naar rond de 140.000 euro. De SWEK betaalt daar een ton van. “We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we tegenwoordig reserves hebben”, zegt Henk Bronkhorst, coördinator Beheer en Onderhoud bij de SWEK. “Dat was in het verleden wel anders.”
‘We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we tegenwoordig reserves hebben’
Het precisiewerk aan de bovenas van Museummolen Blokweer is naar wens verlopen. “Dit werkt veel beter dan een hele as er uit gooien”, vertelt Ad Wisse, binnen Werelderfgoed Kinderdijk verantwoordelijk voor het onderhoud. Vanwege een kleine vervorming functioneerde het voorste lager in de hoofdas van de poldermolen uit 1630 niet naar behoren. Het malen ging daardoor moeizaam. Goltens Rotterdam BV uit Spijkenisse maakte een machientje op maat dat om de as heen werd gezet. Het deed als een soort puntenslijper zijn werk om de ovaal geworden as weer perfect rond te krijgen. Het bronzen lager is vervangen. De reparatie kost zo’n 10.000 euro. De Blokweer zal de komende weken heel voorzichtig weer op gang komen.
Hoge Molen
Ook een bijzondere klus aan de Hoge Molen. Daar is een nieuwe buitenroede aangebracht. Het blijft een vreemd gezicht: een molen zonder, of in dit geval met maar twee wieken. De nieuwe roe is ruim 28 meter lang en weegt een kleine 2 ton. Kosten: zo’n 40.000 euro.
De auteur
-
Jan-Dirk Verheij
- Communicatieadviseur
- - jandirkverheij@molenskinderdijk.nl