placeholder
8 september 2017

In september zetten we de kroon op het werk aan de Nederwaard

Als je op je gemak door het Werelderfgoed van Kinderdijk heen wandelt, dan zie overal om je heen de mooiste staaltjes klassiek ambachtswerk opduiken. Of de molens en gemalen nou op volle kracht staan te draaien om de bodem droog te malen, of vakmensen op de ouderwetse manier hun best doen om ze in topvorm te houden: de historie druipt er gewoon vanaf. Zoals je in eerdere berichten hebt kunnen

Draaiende wieken, wapperende handjes

Terwijl de wieken draaiden hebben we zelf ook flink de handjes laten wapperen dit jaar. We hebben de hele molen in een stevige nieuwe laag verf gezet, maar ook het hart van de constructie was aan wat extra liefde toe. Daarbij zijn we grondig te werk gegaan, omdat we heel voorzichtig de oude roede door een nieuw exemplaar hebben vervangen. Nu de zomer langzaam op haar einde loopt, zijn we toe aan een bijzonder karwei waarmee we de kroon op het werk gaan zetten. Vanaf 4 september begint een team van Visscher Rietdekkers, dat al sinds 1875 actief is in dit vakgebied, met het vervangen van het rieten dak dat de museummolen in vele edities al sinds mensenheugenis siert. Ook weer typisch zo’n specialistische onderneming, waar we natuurlijk speciale bijpassende activiteiten voor onze bezoekers bij hebben gezocht. Als je in de loop van september een kijkje komt nemen, dan hebben we weer een mooie selectie aan leuke en leerzame bezigheden voor je klaar staan.

Ouderwets modern

Een rieten kap is een echt stukje klassiek vakwerk, waarmee al eeuwenlang wordt gezorgd dat molens, maar ook traditionele boerderijen bijvoorbeeld, droog, warm en beschut tegen de wind blijven. En dat allemaal met compleet biologische materialen: eigenlijk gewoon een supermodern stukje techniek dus. De rietdekkers pakken de klus op traditionele wijze aan. Op de kap van de molen wordt het gesneden riet vastgemaakt op rietsporen en rietlatten. Zo is onze museummolen weer goed beschermd tegen de regen, de wind en de zon.

Kom van dichtbij meemaken hoe actueel het oude rietdekkersvak nog is.

De kap komt naar je toe deze zomer

Natuurlijk is het lastig om goed te zien hoe het er bovenop de molen aan toe gaat. Daar hebben we iets slims op bedacht: we bouwen de kapconstructie na en zetten die op de grond neer, zodat iedereen er goed naar kan kijken. We leggen ouderwetse riethopen neer om je een goed gevoel voor het oude vertrouwde materiaal te geven, met daarbij een ambachtelijke rietsnijder zoals die in vroeger tijden werd gebruikt. Natuurlijk zijn onze molenaars en vrijwilligers ter plaatse om je in geuren en kleuren te vertellen over deze mooie techniek, die nog altijd in heel het land wordt toegepast. We geven je zelfs de kans om het eigenhandig te proberen – wie weet krijg je de smaak dan zelf te pakken! Om je beeld helemaal compleet te maken hebben we ons fotoarchief doorgespit om een serie prachtige foto’s van vorige generaties ambachtelijke rietdekkers te laten zien.

Stilstand is vooruitgang

Om rietkap van de Nederwaard veilig en grondig te kunnen vervangen, zullen de rietdekkers natuurlijk bovenop de molen moeten werken. Je zult begrijpen dat die klus alleen maar veilig kan worden aangepakt als we de wieken stilzetten. Daarom gaat de rem voorlopig even op het molenmechanisme. De hele maand september zorgt de ‘vang’ van de Museummolen ervoor dat het hele raderwerk stil blijft staan. Dat is trouwens een superslim stukje techniek: met een touw aan de achterkant van de molen kan de molenaar eigenhandig de hele molen ‘op de handrem’ zetten. Staat de molen eenmaal stil, dan kan het echte werk beginnen! Voor de veiligheid gaan we een stuk van het molenerf afzetten, maar geen nood: je kunt nog steeds het historische interieur komen bekijken. We bouwen een speciale tunnel waardoor iedereen naar binnen en naar buiten kan.

Geniet tussen het riet

Als je in september een kijkje komt nemen, dan leer je alles dat er te weten valt over het mooie vak van de rietdekker. Als je dan lekker tussen het gefluister van de rietkragen langs onze boezems slentert, zul nooit meer op dezelfde manier naar de wuivende halmen van dit vertrouwde, romantische en supernuttige Hollandse oergewas kijken! Kom dus gezellig samen met onze molenaars genieten tussen het riet in het prachtige nazomerse landschap van Werelderfgoed Kinderdijk!

De auteur