placeholder
25 oktober 2018

Groot onderhoud aan Kokgemaal

Waterschap Rivierenland voerde de afgelopen weken groot onderhoud uit aan het Kokgemaal in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. “Er zijn geen verrassingen aangetroffen.”

Met zijn puntige vorm en glazen dak is het in 1995 in gebruik genomen boezemgemaal een opvallende verschijning in Werelderfgoed Kinderdijk. Samen met zijn Kinderdijkse kompaan het J.U. Smitgemaal heeft het Kokgemaal een cruciale rol in het waterbeheer in de Alblasserwaard. “Alle boezems worden hier uitgewaterd,” weet Albert-Jan van As, teamleider onderhoud bij Waterschap Rivierenland. “Bijna al het water uit de Alblasserwaard moet er hier uit.”

De drie enorme vijzels van 4,5 meter doorsnede zagen tijdens de onderhoudsbeurt eindelijk weer eens het zonnetje. De betonnen dekplaten die over het trio heen liggen, om het geluid te dempen wanneer de vijzels in bedrijf zijn, moesten er namelijk af. De experts van het waterschap inspecteerden onder meer het betonwerk, de vijzels en lagers en de maalkom. “Er zijn geen verrassingen aangetroffen”, meldt Van As.

Tussen de enorme vijzels aan het werk.

Tussen de enorme vijzels aan het werk.

Volgens Van As dateert de laatste grote onderhoudsbeurt van het Kokgemaal alweer van een kleine tien jaar geleden. Het waterschap vond het tijd voor een grondige inspectie in aanloop naar alle nieuwbouw binnen het Werelderfgoed en het vergroten van de capaciteit van de Elshoutsluis – die het water de Lek in pompt – in de nabije toekomst. Het Kokgemaal werd 23 jaar geleden door het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden in gebruik genomen als vervanger voor het oude geëlektrificeerde Wisboomgemaal. Dat doet momenteel dienst als bezoekerscentrum.

2,4 miljoen

Wanneer het Kokgemaal op volle kracht draait kan die 1,4 miljoen liter water per minuut uit de Lage Boezem van de Overwaard wegpompen. Het J.U. Smitgemaal, dat de Lage Boezem van de Nederwaard bemaalt, werkt in 60 seconden dik 1 miljoen liter weg. In ‘nood’ kan er dus vanuit de boezems elke minuut 2,4 miljoen liter water uit de Alblasserwaard worden getrokken.

De auteur