placeholder
10 juli 2018

Extra inspecties kades Kinderdijk

Waterschap Rivierenland startte vandaag met extra inspecties van kades in de Alblasserwaard. Reden is de aanhoudende droogte. Ook in Kinderdijk werden enkele ondiepe scheuren aangetroffen, maar die vormen volgens experts geen risico.

Bij de inspectie controleren dijkwachten in drietallen de kades te voet. Dat gebeurt de komende tijd periodiek, meldt Waterschap Rivierenland. De dijkwachten controleren de kades langs de belangrijkste boezems en watergangen in de Alblasserwaard, onder meer de hoge boezems van de Overwaard en Nederwaard in Kinderdijk. Het beetje regen van vandaag mag niet eens een druppel op een gloeiende plaat worden genoemd.

Onze kades zijn droog, maar nog steeds stevig

De ondiepe scheuren die ook in Kinderdijk in de gortdroge bovenste laag van enkele kades zijn aangetroffen, vormen geen risico. “Dat is geen verrassing. Onze kades zijn droog, maar nog steeds stevig”, zegt specialist waterkeringen Hans Knotter. Het waterschap besluit nog hoe vaak de inspecties worden herhaald. De kades in de Alblasserwaard zijn van klei en dus minder kwetsbaar tijdens droogte dan veendijken.

De verwachting is dat het neerslagtekort deze week oploopt naar 200 millimeter. Als de droogte aanhoudt, kan het waterschap kades beregenen of het waterpeil verhogen. In de afgelopen dagen liet het waterschap bij Kinderdijk al extra water in de Alblasserwaard.

(Bron: Waterschap Rivierenland)

De auteur