placeholder
18 december 2019

Erven museummolens rookvrij

De erven van onze museummolens zijn vanaf 1 januari 2020 rookvrij. De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het ontmoedigingsbeleid. Ook vergroot het de veiligheid.

Het besluit om de erven rookvrij te maken wordt toegelicht door Jan-Willem de Winter, manager museummolens van de SWEK.  “Een molenerf is kwetsbaar. Je wilt niet dat mensen een peuk in het riet gooien. Door een rookverbod voorkomen we dat er op die manier gevaar ontstaat. Uiteraard doen we het ook om te voorkomen dat bezoekers die niet roken bij één van de bankjes in de rookwalm van een ander zitten. Vooral bij Museummolen Blokweer komen veel gezinnen.”

Eerlijk: willen we deze dametjes blootstellen aan giftige rook?

Eerlijk: willen we deze dametjes blootstellen aan giftige rook?

Bordjes

Vanaf nieuwjaarsdag zijn de erven van Museummolen Blokweer en Museummolen Nederwaard rookvrij. Op het terras van het Bezoekerscentrum is roken eveneens verboden. Dat is uiteraard ook zo op het erf bij Museummolen Overwaard, waar vanaf april gasten worden ontvangen. Via bordjes worden bezoekers op het verbod gewezen. Personeelsleden van de SWEK krijgen een vaste plek waar zij uit het zicht van bezoekers een pafje kunnen doen.

En hoe zit het dan met de gastvrijheid richting rokers? De Winter: “Buiten de molenerven blijft het mogelijk om een sigaretje te roken. Uiteraard is het ook daar niet de bedoeling om peuken zomaar weg te gooien in de kwetsbare Kinderdijkse natuur.”

De auteur