placeholder
7 april 2020

'Ik mis ons personeel en vrijwilligers, de gasten, de bedrijvigheid'

Onwezenlijk. Zo omschrijft directeur Cees van der Vlist van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) het beeld dat hij momenteel aantreft in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Een gesloten Bezoekerscentrum, vrijwel lege Middelkade, verlaten kantoren.

“Ik mis ons personeel en vrijwilligers, de gasten, de bedrijvigheid. Het is een onwerkelijke situatie, een totaal andere wereld. Natuurlijk, we begrijpen allemaal waarom het nodig is. Onze gezondheid is veel belangrijker dan al het andere,” vertelt Van der Vlist. De vliegende vaart waarmee Covid-19 vrijwel de hele wereld tot stilstand heeft gebracht, heeft uiteraard ook de stichting verrast. In aanloop naar de beslissing om dicht te gaan volgden de ontwikkelingen zich in sneltreinvaart op. In enkele weken tijd is het korte termijnperspectief voor de SWEK drastisch veranderd.

Impact

“Allereerst hebben we de zorg voor ons personeel en vrijwilligers. Snel daarna komen de stichting en het Werelderfgoed. Het is belangrijk om elkaar vast te houden, al is dat nu even op afstand. Onze gezondheid staat op 1, 2  en 3, maar we ontkomen er niet aan om het nu ook al over geld te hebben. De sluiting heeft een ongelooflijke impact. De inkomsten zijn teruggevallen naar nul. Gelukkig zijn we financieel een heel gezonde stichting. We moeten echter verder vooruit kijken. De regeling van het rijk voor tegemoetkoming in de loonkosten is natuurlijk prima. Dat helpt om voorlopig onze mensen in dienst te kunnen houden. We willen met dit team klaarstaan als er straks weer mensen komen.”

Afgelopen jaar zijn de stenen rompen van molens 3 (rechts) en 4 van de Nederwaard gerestaureerd.

Afgelopen jaar zijn de stenen rompen van molens 3 (rechts) en 4 van de Nederwaard gerestaureerd.

Garantiefonds

Naast de zorg voor het personeel en vrijwilligers voelt Van der Vlist die ook nadrukkelijk voor het gebied en de negentien blikvangers. Vandaar zijn oproep aan de overheid om een overbruggings- en garantiefonds op te richten voor de erfgoedsector in Nederland, waar ook de SWEK een beroep op zou willen doen. “Onderhoud is onze tweede grote kostenpost. Voor onderhoud en projecten hebben we dit jaar twee miljoen euro begroot. Geld dat het toerisme had moeten opbrengen. Structureel onderhoud is héél belangrijk. In het verleden hebben we hier in Kinderdijk kunnen zien wat er gebeurt als je dat niet doet. Dan gaan de molens achteruit, waardoor het uiteindelijk alleen maar meer geld kost. We vragen om een staatsgegarandeerd krediet, dat we de komende jaren tot de laatste cent terugbetalen.”

Specialisten

Van der Vlist noemt ook behoud van werkgelegenheid een belangrijke reden om een tijdelijk krediet aan te vragen. “Veel van het onderhoud in dit gebied wordt gedaan door specialisten, bijvoorbeeld molenmakers. Bedrijven die voor een flink deel afhankelijk zijn van Kinderdijk. Als het geplande onderhoud kan worden uitgevoerd zorgt dat voor behoud van banen in de regio.”

Ook de rondvaartboten gaan met enige regelmaat op transport voor onderhoud.

Ook de rondvaartboten gaan met enige regelmaat op transport voor onderhoud.

Geruststellend

Bij een wandeling door een verlaten Kinderdijk kan Van der Vlist bij momenten ook genieten: “Weet je wat ik mooi vind? De natuur gaat gewoon door. Bomen staan in knop, bloemetjes beginnen te bloeien, ganzen maken nesten. Het leven gaat door, ondanks de ongelooflijke impact van het coronavirus op ons leven. Dat heeft wel iets geruststellends. Er komt ook weer een tijd na corona. We gaan weer mensen rondleiden, rondvaren en in onze museummolens ontvangen. Ik kijk uit naar het moment dat we dit prachtige Werelderfgoed weer aan de wereld kunnen laten zien.”

De auteur