placeholder
23 augustus 2019

Einde van een tijdperk: De Molenhoek gesloopt

De overgang naar iets nieuws, betekent vaak per definitie ook afscheid van iets vertrouwds. Vandaag is het nieuwe Bezoekerscentrum voor het eerst open, terwijl de sloop van de Molenhoek in volle gang is.

Voor niemand zal de verhuizing naar het Bezoekerscentrum met zoveel gevoelens gepaard gaan als voor Hans Slob. De 58-jarige Nieuw-Lekkerlander bracht vrijwel zijn hele werkzame leven door in de huidige souvenirshop De Molenhoek. “Mijn vader Jo kreeg als gemeentesecretaris van Nieuw-Lekkerland de vraag: ‘joh, kun je eens wat verzinnen daaro?’ Hij begon hier in de jaren ’60 op woensdag- en zaterdagmiddag met de verkoop van ijsjes, een bakje koffie, ansichtkaarten. Dat werd steeds verder uitgebreid. Ik was een jaar of 12 toen ik hier begon met ijsjes verkopen. Je rolt erin, ik ging steeds meer overnemen van mijn ouders. Vroeger waren we in de wintermaanden dicht, dan deed ik soms wel ander werk. Bij een aannemer, als postbode.”

Hans Slob tijdens één van de laatste dagen op het oude terras.

Hans Slob tijdens één van de laatste dagen op het oude terras.

Vandaag is het nieuwe Bezoekerscentrum voor het eerst open. De sloop van de Molenhoek, het nostalgische, knusse ijsclubgebouw uit 1928, is vanochtend in alle vroegte gestart. “Voor ons als familie wel een bijzonder moment, meldt Slob, manager horeca bij de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK):  “Ik denk voor meer mensen uit Kinderdijk die het gebouwtje hun hele leven hier hebben zien staan.”

De sloop begon in alle vroegte.

De sloop begon in alle vroegte.

Slob en zijn team zijn vanaf vandaag dus werkzaam in het moderne, veel grotere onderkomen. Slob: “Ja het is een hele verandering. Best een beetje spannend. De horeca en souvenirshop zijn gescheiden. Grootste voordeel is dat we veel meer ruimte krijgen. Het knusse is er dan misschien een beetje af. Ach, daar gaan we het ook vast gezellig maken.”

Oud maakt plaats voor nieuw.

Oud maakt plaats voor nieuw.

De auteur