placeholder
4 september 2018

'Ik kan er niet veel van hoor, ben vooral aan het leren'

De eerste avond van de Verlichtingsweek 2018 lokte tientallen (hobby)fotografen naar UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Het was dringen geblazen tussen de rietkragen om dé perfecte plaat te maken van de prachtig verlichte molens.

“Ik kan er niet zo veel van hoor. Ben vooral aan het leren.” Achter Fred Dolbow liggen twee ‘collega’s’ bijna languit op de brug tussen de Middelkade en Blokweerschekade. Lenzen gericht op de molens van de Nederwaard. Alles voor die ene perfecte plaat. “Het is prachtig hier”, vindt Dolbow. De Amerikaan uit Portland is de komende weken voor werk en vakantie in Europa. Zijn eerste trip op dit continent begint deze maandag met een avondfotografiecursus tijdens de Verlichtingsweek in Kinderdijk.

De Nederwaard op zijn mooist. Foto Cees van der Wal / SWEK.

De Nederwaard op zijn mooist. Foto Cees van der Wal / SWEK.

De Belgische landschapsfotograaf Bart Heirweg ontvangt het internationale gezelschap aan het einde van de middag op het terrein van Museummolen Blokweer. Naast de Amerikaan deelnemers uit Duitsland, België en Nederland. Het is de eerste van drie fotografieworkshops die tijdens de Verlichtingsweek worden gegeven. Heirweg start in de Blokweer met een technische uitleg: hoe gebruik je je camera optimaal voor het maken van de fraaiste landschapsfoto’s?

Dutch cookies

Na het theoretische gedeelte, afgesloten met een dutch cookie (speculaas), gaat het gezelschap buiten aan de slag. Eerst op het molenerf, al snel tussen de andere tientallen (hobby)fotografen die zich al vroeg in de avond hebben verzameld op en rondom de Middelkade. De eerste fanatiekelingen zitten er al vanaf 16.30 uur. Dringen geblazen tussen de rietkragen. Het is bewolkt, maar verder werkt het weer prima mee. De nieuwe led-verlichting zet de Kinderdijkse pronkstukken vanaf 20.00 uur prachtig in het licht. Ondanks de drukte overheerst de stilte, slechts onderbroken door het geklik van de camera’s en gefluister.

Het silhouet van Amerikaan Fred Dolbow voor een molen van de Overwaard. Foto Cees van der Wal /SWEK.

Het silhouet van Amerikaan Fred Dolbow voor een molen van de Overwaard. Foto Cees van der Wal /SWEK.

Het is inmiddels pikkedonker wanneer Heirweg heen en weer pendelt tussen zijn uitgewaaierde cursisten. Hij geniet van alle Kinderdijkse pracht om zich heen. “In België hebben we weinig molens. In de Vlaamse Ardennen waar ik woon staan er nog een paar. Het heeft iets nostalgisch. Bij landschapsfotografie is het risico dat je te ‘wijd’ gaat, te veel wil laten zien. Dat is niet altijd vitaal. Als je molens fotografeert heb je in ieder geval één duidelijk sprekend onderwerp in het landschap.”

Programma Verlichtingsweek 2018

De auteur