placeholder
20 oktober 2017

De drones vliegen ons om de oren!

Kinderdijk is een plaatje – dat weet iedereen die wel eens een bezoekje aan ons molencomplex heeft gebracht. De weidse vergezichten, de statige monumentale molens langs het water en de karakteristieke oer-Hollandse sfeer die het hele gebied zo schilderachtig maakt zijn altijd al een bron van inspiratie geweest voor de mooiste plaatjes.

Het nadeel van een fotogeniek gezicht

De molenaars van Kinderdijk zijn dan ook wel wat gewend: ze staan op zo veel foto’s en video’s dat ze haast als BN’ers door het leven kunnen gaan. Toch lopen zelfs onze molenbewoners nu tegen een grens aan: een grens die alles te maken heeft met nieuwe technologie en privacy. We zien de afgelopen jaren steeds vaker drones boven en tussen onze molens zweven, bestuurd door bezoekers die vanuit alle mogelijke hoeken de meest spectaculaire shots en fly-by’s proberen te maken. Voor wie ze nog niet heeft gezien: drones zijn apparaatjes, vliegend in dit geval, die van een afstand bestuurd worden en uitgerust zijn met kleine camera’s. Met drones kunnen ‘piloten’ op een nieuwe manier de meest fantastische luchtopnames maken.

De drones zijn niet van de lucht

Heel begrijpelijk natuurlijk: onze eigen homepage staat niet voor niets in het teken van zo’n glorieuze drone-opname. Vervelender wordt het als je in je privacy word aangetast omdat er keer op keer een zoemend apparaatje met een camera voor je slaapkamerraam of boven je achtertuin zweeft. In 2016 zijn de molenaars gaan bijhouden hoe vaak ze drones boven hun hoofden zagen. De teller staat inmiddels ver boven de 200, maar je kunt erop rekenen dat lang niet alle vluchten zijn geregistreerd. Het is voor onze molenaars in elk geval duidelijk: deze kwestie loopt behoorlijk uit de hand.

In Natura 2000 mogen alleen vogels rondvliegen

Onze molenaars zijn niet de enige bewoners die last hebben van de drones. Het Werelderfgoed Kinderdijk is onderdeel van het Europese Natura 2000 project, onder meer vanwege de vele bijzondere vogelsoorten die we in ons unieke polderlandschap mogen verwelkomen. Juist door deze status aparte is het eigenlijk gewoon glashard verboden om hier met drones te vliegen – met of zonder camera. Toch lijkt deze speciale natuurlijke bescherming niet voldoende om de zoemende zweefapparaten uit de lucht te houden.

Constant in beeld: zelfs de vriendelijkste molenaar heeft er een keer genoeg van

De beroerdste niet

Natuurlijk is het probleem al eerder aangekaart; regelmatig zelfs. Toch zijn er tot nu toe nog geen concrete maatregelen genomen. Hoog tijd voor de bewoners om de zaak aan te kaarten in de Gemeenteraad. Molenaar Peter Paul Klapwijk nam het initiatief, waarna hij de unanieme steun van alle fracties kreeg. Nu kennen we Peter Paul in Kinderdijk sowieso als een man met overtuigingskracht, maar zijn argumenten logen er ook niet om. Nogmaals, onze molenaars zijn de beroerdste niet: als je woont en werkt op een stuk UNESCO Werelderfgoed word je automatisch een beetje ‘publiek bezit’. Toch heeft de continue mogelijkheid gefilmd of gefotografeerd te worden een effect op je spontane gedrag. Je kinderen in een badje in de tuin laten spelen wordt een andere afweging – net als even onbespied de binnenkant van je neus grondig reinigen, om maar iets te noemen. Privacy is een groot goed: zeker als je woont, werkt en leeft in een monumentale molen. Natuurlijk begrijpen de meeste dronepiloten het als molenaars ze aanspreken: zelf zouden ze het ook knap irritant vinden om thuis voortdurend te worden gefilmd. Toch is het niet de bedoeling dat elke molenaar zelf het gesprek moet blijven aangaan. Ook het geduld van de meest hoffelijke vakman raakt een keer op.

Broeden op maatregelen

De gemeente neemt vier maanden de tijd om met passende maatregelen te komen. Dat lijkt lang, maar het is ook wel een ingewikkelde kwestie om te tackelen. Via een APV (Algemene Plaatselijke Verordening) kunnen maatregelen en verboden worden ingesteld, maar hoe maak je dat duidelijk aan een bus vol Chinese toeristen die een bliksembezoek komen brengen, gewapend met tientallen smartphones, camera’s en zelfbestuurde drones? Hoewel de landelijke overheid ook moeite heeft met het beteugelen van droneverkeer, is er al wel wetgeving van kracht om het in goede banen te leiden. Zo mag er bijvoorbeeld helemaal niet worden gevlogen binnen vijftig meter van molens. Vliegvelden zijn al langer off-limits voor drones. Op veel plaatsen is een speciale ontheffing nodig om met drones te mogen vliegen. Handhaving wordt waarschijnlijk het meest ingewikkelde aspect van de te nemen maatregelen. Misschien kunnen we wat dat betreft nog leren van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Zij hebben sinds kort een speciaal team dat is opgeleid om ongewenste drones met getrainde roofvogels te onderscheppen en uit de lucht te halen. Eigenlijk zou dat prachtig passen bij de filosofie van Kinderdijk: het oude ambacht van de valkenier wordt slim ingezet om de problemen van de moderne tijd het hoofd te bieden. Eigenlijk net zoiets als een ouderwetse windmolen gebruiken om een moderne polder droog te malen dus!

Moderne uitdagingen

Wat de uiteindelijke oplossing ook wordt: samen met de molenaars houden we de ontwikkelingen en de maatregelen van de gemeente scherp in de gaten. Hopelijk hebben we in het nieuwe seizoen samen een plan bedacht om te doen waar we hier al eeuwen zo sterk in zijn: een passende manier vinden om vanuit onze mooie traditie in te spelen op de nieuwe uitdagingen van morgen.

De auteur