‘Alles aan de molens is leuk, ik zou hier best willen wonen’
Twintig kinderen met een beperking of langdurige ziekte bezochten recent UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Op uitnodiging van hun juf Petra Hoek, die in één van de molens van de Nederwaard woont en het gebied dus op haar duimpje kent.
,,Ik vind het superleuk!” Op de terugweg met rondvaartboot De Hopper kost het Markus (10) geen enkele moeite om iedereen te laten weten dat hij aan het genieten is. ,,Alles aan de molens is leuk. Ik was nog nooit in een molen geweest. Ik zou hier best willen wonen.” Om het ventje uit Dordrecht heen meer blije gezichten. ,,Het was leerzaam”, zegt Jami (10) uit Alblasserdam. ,,Al vind ik de Efteling leuker. Ik woon hier in de buurt en heb natuurlijk al vaker molens gezien.”
Tent
Twee klassen van Kiem uit Dordrecht, een school voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en/of langdurige ziekte, bezochten recent de molens van Kinderdijk. Hoewel al diep in oktober gebeurde dat onder zomerse omstandigheden. De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) nam enkele maatregelen om het bezoek mogelijk te maken. In de museummolens Nederwaard en Blokweer lagen rijplaten om rolstoelers zoals Markus de kans te geven binnen een kijkje te nemen. Op het terrein van de Blokweer was een tent met hoog-laag bed neergezet om katheteriseren mogelijk te maken. Rondvaartboot De Hopper voer de groepen van en naar de bezoeklocaties. De leerkrachten van Kiem, onder wie juf Petra Hoek, bewoonster van één van de molens op de Nederwaard, kregen ondersteuning van medewerkers van de SWEK.
De kinderen luisteren geboeid wanneer molenaar Yvonne bij Museummolen Blokweer vertelt hoe een molen werkt. Nee, die wordt niet met een app bestuurd, maar gewoon met de hand. Molenaar Björn legt bij Museummolen Nederwaard uit waarom de molens ooit zijn gebouwd en hoe zij het water van het land maalden. Binnen mogen de leerlingen even snel een tukkie doen in de piepkleine bedstee. ,,Woh, dat is klein!”
Kalender
Het idee voor het ontvangen van de twee schoolklassen kwam van commercieel directeur Johan Mellegers van de SWEK. Het bijzondere bezoek wordt binnenkort geëvalueerd om te kijken of een dergelijk event een vaste plek op de Kinderdijkse kalender kan krijgen. Onze negentien eeuwenoude pronkstukken zijn van ‘zichzelf’ nu eenmaal niet rolstoelvriendelijk. Vanwege de monumentenstatus zijn ingrijpende verbouwingen aan de molens niet toegestaan.
,,Heel leuk dat juf Petra dit heeft geregeld”, vindt Markus. Petra, 28 jaar werkzaam in het speciaal onderwijs, is vooral blij dat de 10 tot 12-jarigen een leuke middag hebben beleefd. ,,Het is voor veel van deze kinderen niet vanzelfsprekend om zoiets te doen.”
-
Kom naar Kinderdijk en zie de molens van dichtbij
Van plan om ons te bezoeken?
- Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken
De auteur
-
Jan-Dirk Verheij
- Communicatieadviseur
- - jandirkverheij@molenskinderdijk.nl