placeholder
27 maart 2017

Een nieuwe expositie die oude tijden terugbrengt

De nieuwe tentoonstelling in ons Wisboomgemaal is spannend en interactief: jij staat aan de knoppen van je eigen molen, terwijl je probeert om de wind het werk te laten doen en het land uit het water te redden! Kom ook ons nieuwe uiterlijk bekijken, want het Wisboomgemaal is dit jaar in een nieuw, eh, oud jasje gestoken!

Een spannende expositie en een make-over voor het Wisboomgemaal van Kinderdijk

In Werelderfgoed Kinderdijk kun je zelf komen beleven dat de geschiedenis niet saai hoeft te zijn, maar juist vol spanning en actie zit. Het spel van de wind en het water, waarin dappere molenaars dag en nacht hard moeten knokken om op windkracht de bodem droog te malen, is altijd al een stoer avontuur geweest. Nu doet Kinderdijk daar nog een schepje bovenop, met een speciale expositie van de Amsterdamse ontwerper Onne Brouwer in het Wisboomgemaal.

Het Stoomgemaal Wisboom wordt verbouwd tot elektrisch gemaal in 1924

Het Stoomgemaal Wisboom wordt verbouwd tot elektrisch gemaal in 1924

Kunst? Eerder een game!

Okay, het heet officieel een expositie, dus het heeft wel een beetje met kunst te maken, maar dat betekent niet dat het saai hoeft te zijn! Deze tentoonstelling is namelijk helemaal interactief, wat wil zeggen dat je lekker zelf aan de knoppen staat, in een avontuur waar jij in de huid van een molenaar kruipt. Ben jij slim genoeg om de kracht van de wind goed te gebruiken, zodat je eigen molen het water uit de grond kan malen? Kom het lekker zelf uitvinden in Kinderdijk!

De strijd van land en water

De expositie van Onne Brouwer bestaat uit vier opstellingen, die de bezoeker meenemen door meer dan zevenduizend jaar geschiedenis. Het verhaal van Kinderdijk is oud en heftig, want de strijd met het water wordt hier tot op de dag van vandaag uitgevochten. De tentoonstelling laat je met eigen ogen zien hoe bijzonder het eigenlijk is dat Nederland voor een heel groot deel onder zeeniveau ligt, terwijl het toch niet onder water loopt. Benieuwd hoe dat kan? Kom langs en beleef het van heel dichtbij in Werelderfgoed Kinderdijk!

Van Stoom naar Elektrisch en weer terug.

Een nieuwe look voor een oude reus

Het bezoekerscentrum waar de expositie te zien is krijgt voor de gelegenheid meteen een flinke make-over. In het gebouw van het oude Wisboomgemaal, waar vroeger de stoomwolken en dieseldampen je om de oren vlogen, staan nu de oude machines stil, zodat je al die old-school technologie zelf kunt bekijken. Ontwerper Brouwer raakte geboeid door de verschillende technieken van stoom, diesel en elektriciteit waarmee de stampende machines van de gemalen het water kunnen verplaatsen. Dat is goed te zien aan zijn remake van een oude tekening op de muur van het Wisboomgemaal, waar met bloed, zweet en tranen wordt gewerkt om de indrukwekkende oude reuzen aan de praat te houden. Ook de multiscreen film over het verhaal van Kinderdijk is vernieuwd, terwijl de winkel van het bezoekerscentrum ook in een nieuw jasje is gestoken. Je ziet het: UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk is helemaal klaar voor een nieuw seizoen – hoog tijd om zelf eens een kijkje te komen nemen dus!

De auteur