placeholder
31 augustus 2018

46ste editie Verlichtingsweek in Werelderfgoed Kinderdijk

Kinderdijk maakt zich op voor de jaarlijks Verlichtingsweek, die maandag van start gaat. Tot en met zaterdag 8 september staan er elke avond activiteiten op het programma in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. En dan is er ook nog prachtig zomerweer in aantocht!

Wanneer de Verlichtingsweek voor het eerst is gehouden? Het bleek zelfs binnen de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) niet gemakkelijk om op die vraag een antwoord te krijgen. “Oktober 1973”, meldt molenaar Cock van den Berg (57) resoluut op zijn erf van molen nummer 3 van de Nederwaard. “Dat gebeurde toen vanwege het 50-jarige bestaan van Vereniging De Hollandsche Molen. Alleen op die zaterdag, de eerste Nationale Molendag, waren er een paar molens verlicht.” De markante molenaar blijkt gelijk te hebben: 6 oktober 1973 om precies te zijn.

6 oktober 1973 werd een aantal Kinderdijkse molens voor het eerst in het licht gezet

Al na de eerste editie werd de Nationale Molendag verplaatst naar mei. De Verlichtingsweek verhuisde al snel naar begin september. Van den Berg: “In de eerste jaren waren alleen de eerste vijf molens van de Nederwaard en eerste vier van de Overwaard verlicht. Die van de Nederwaard werden altijd met de kop naar het fietspad toe gekruid. Alleen als het goed weer was, want met storm uit het zuidwesten wil je de molen niet met zijn kont in de wind zetten. Pas later volgde het hele complex. Er kwam in het begin veel volk op af, het was natuurlijk een nieuwtje.”

Led-lampen

De organisatie van de komende 46ste editie is ‘uiteraard’ in handen van de Speeltuin Vereniging Kinderdijk. Vrijwilligers plaatsen dit weekend de verlichting op de molenerven. Geen ‘ouderwetse’ bouwlampen meer, maar fonkelnieuwe led-lampen. “Dat geeft een zachter, wat geler licht”, weet Arie Steehouwer van de SWEK. ,,Dit licht komt goed tot zijn recht op baksteen en wordt veel gebruikt om monumenten te belichten.”

Beeld van de Overwaard tijdens een eerdere editie. Foto Ad Berkouwer.

Beeld van de Overwaard tijdens een eerdere editie. Foto Ad Berkouwer.

Elke molen wordt dit jaar voor het eerst door vier lampen belicht. Toch verbruikt de led-verlichting maar een fractie van de stroom vergeleken met de klassieke hallogeenlampen. Steehouwer: “Een tv’tje verbruikt meer dan deze vier lampen.” Met behulp van nieuwe, elektronische tijdschakelaars worden alle molens stipt 20.00 uur in de spotlights gezet. Het aanschaffen van de led-verlichting kostte rond de 50.000 euro. Het leeuwendeel daarvan is bijeengebracht door sponsoren. Zo schonk de gemeente Molenwaard 10.000 euro. De verlichting is geleverd door Keraf. Ook Van Gent Elektroservice en de Technische Unie leverden een bijdrage tijdens de voorbereiding.

Restauratie

Voor Cock en zijn vrouw Joke (53) verloopt de Verlichtingsweek dit jaar anders dan anders. Vanwege de restauratie  van de romp die momenteel plaatsvindt, Nederwaard 3 is verborgen onder een blauw zeil, gaat de ‘lichtshow’ éénmalig aan het echtpaar voorbij. “Ik kan nu ten minste vroeg naar bed zonder wakker te liggen van al dat licht”, grapt Van den Berg. “Het belangrijkste is dat de molen straks weer in orde is.”

 

Programma Verlichtingsweek 2018

De auteur