Nieuw hekwerk, maar naar authentiek ontwerp
Onze molenaars Cock van den Berg en Aart van Krimpen hebben recent de hekwerken rondom Museummolen Nederwaard naar authentiek ontwerp vervangen. Oude foto’s en kaarten hielpen daarbij.
Wie wel eens een bezoekje heeft gebracht aan Museummolen Nederwaard in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk, kan zich wellicht herinneren dat het erf aan twee zijden hekwerk over de kade heeft lopen. Deze hekken zijn hier later geplaatst om te voorkomen dat bezoekers van de museummolen richting de bewoonde molens lopen. De bestaande hekken waren hard aan vervanging toe en dit was een mooie kans om het ook gelijk goed te doen, zodat het als geheel meer in het gebied past. De hekken die vroeger bij molens één en acht stonden, dienden hiervoor als inspiratie.
Oude foto's
Hoofd Product Jan-Willem de Winter van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) vertelt: “We hebben vooraf onderzoek gedaan door veel oude foto’s en kaarten van het gebied te controleren. Zo hadden de hekken in het molengebied altijd een specifieke vorm en kleur. Omdat we op deze plaats nieuwe hekken nodig hadden, zijn ze nu in de authentieke vorm uitgevoerd.” Zelfs de planken van het nieuwe hekwerk zijn bevestigd met oude nagels in plaats van nieuwe schroeven. In de lengterichting langs het erf en de sloten staat weer een heel ander soort hek: hier geen planken, maar palen van kastanje houten stammetjes met daartussen ijzerdraden gespannen. Dit is op veel oude foto’s ook terug te zien.
Uitvoeringsprogramma Natuur & Landschap
Naast het herstellen van de hekwerken rondom Museummolen Nederwaard, zijn ook de stukken land tussen en bij de acht molens van de Nederwaard flink opgeknapt. De avelingen, zoals deze stukken land heten, zijn inmiddels weer in goede staat gebracht door het nodige maai- en onderhoudswerk. Het zo veel mogelijk in ere herstellen van de avelingen en het hekwerk is onderdeel van het veel grotere Integraal Uitvoeringsprogramma Natuur & Landschap. Dat is er vooral op gericht om het unieke Kinderdijkse landschap verder te versterken en meer onderdeel te laten zijn van het verhaal dat UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk wil vertellen.
De auteur
-
Lisanne Vermaas
- Medewerker marketing en communicatie
- - lisannevermaas@molenskinderdijk.nl