Havelingen Nederwaard zo veel mogelijk in ere hersteld
De stukken land tussen en bij de acht molens van de Nederwaard krijgen een flinke opknapbeurt. De havelingen worden zo veel mogelijk ingericht zoals voor de jaren ’60 van de vorige eeuw.
“Alle rotzooi gaat er uit”, laat projectleider Debby Gerritsen van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) er geen misverstand over bestaan. Riet en loonbedrijf Hoek V.O.F is inmiddels begonnen met maaiwerkzaamheden. De havelingen zijn ooit afgegraven om grond te verkrijgen om kades en molenerven te realiseren. Omdat in vroeger tijden grondvervoer lastig was, werd dit in eerste instantie zoveel mogelijk uit de omgeving gehaald.
Cultuurhistorie
In het verleden werd ’s zomers zo’n beetje elke millimeter van de havelingen benut voor praktische doeleinden: moestuin, hooiland, rietland, voor jongvee. In de loop van de twintigste eeuw verdween daarvoor echter de noodzaak. De SWEK heeft zich voorgenomen de komende jaren de cultuurhistorie van de havelingen zo veel mogelijk terug te brengen. “Mooi voor toeristen, maar zeker ook voor de molenbewoners”, weet Gerritsen. Ze geeft aan dat de wensen van de bewoners waar mogelijk zijn meegenomen bij het vormgeven van de plannen.
Biodiversiteit
Naast een kwaliteitsimpuls voor deze cultuurhistorische landschapselementen, is het vergroten van de biodiversiteit een ander belangrijk doel. Kleurrijke bloemsoorten komen in de plaats van die ‘saaie’ bramen, distels en wilgen. De aaneengeschakelde havelingen moeten meer dan nu een aantrekkelijk voedsel- en voortplantingsgebied worden voor insecten. De SWEK werkt samen met onder meer Prachtlint. Naast de Nederwaard-havelingen wordt ook de haveling bij Museummolen Blokweer verfraaid. Op de Overwaard zijn geen havelingen. De SWEK wordt verantwoordelijk voor het beheer van de havelingen. Gerritsen: “Goed beheer is essentieel om dit tot een succes te maken.”
8 ton
Het havelingen-project is onderdeel van het veel grotere Integraal Uitvoeringsprogramma Natuur & Landschap. Dat is er vooral op gericht om het unieke Kinderdijkse landschap verder te versterken, meer onderdeel te laten zijn van het verhaal dat we toeristen vertellen. Voor dat uitvoeringsprogramma, dat zich ook nadrukkelijk richt op de relatie met de regio ( ‘Kinderdijk als toegangspoort’), is de komende drie jaar een bedrag van een kleine 800.000 euro gereserveerd.
De auteur
-
Jan-Dirk Verheij
- Communicatieadviseur
- - jandirkverheij@molenskinderdijk.nl