‘Mij gaat het om de natuurwaarden in Kinderdijk’
Zijn nieuwste project moet een ode worden aan de natuur in de Alblasserwaard. Filmmaker Stijn Philips laat zich twee jaar lang verrassen door de pracht en praal in zijn geboortestreek. Deze maand streek hij neer in Kinderdijk. “Het kan niet mooier.”
Het gezang in verschillende toonhoogtes is indrukwekkend. De rietzanger, snor, rietgors, cetti’s zanger – het zijn slechts enkele leden uit het zeer diverse koor dat ons ontvangt – produceren elk een geheel eigen geluid. Het is windstil. Boven het riet in de Hoge Boezem van de Nederwaard in Kinderdijk fladderen enkele mistbanken. Die verdwijnen rap nadat iets voor half 6 de warme junizon tussen de molens van de Overwaard doorprikt. “Dit is natuurlijk fantastisch. Het kan niet mooier”, geniet filmmaker Stijn Philips.
De 36-jarige Philips, onder meer werkzaam als cameraman van het programma Vroege Vogels, groeide op in Giessenburg. Op zijn twintigste verliet hij de Alblasserwaard om in Utrecht te gaan studeren. Hoewel hij in de Domstad is blijven hangen, laat zijn geboortestreek hem niet los. “Hoe ouder ik word, hoe meer ik die polder ga waarderen. Vroeger toen ik door regen en wind naar school in Gorinchem moest fietsen heb ik die polder vaak vervloekt hoor. Maar het is hier zo rustig, ik zie de Alblasserwaard als het Groene Hart van het Groene Hart.”
Crowdfunding
Via crowdfunding zamelde Philips voldoende geld in om zijn liefde voor de Alblasserwaard en de camera te laten samensmelten. Ook is er steun van onder meer de provincie Zuid-Holland, de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard en diverse gemeenten. Eind 2020, begin 2021 hoopt hij een documentaire in de bioscopen en op tv te krijgen met uitsluitend natuurbeelden uit de Alblasserwaard. “Er ligt een scenario, maar ik wil me ook laten verrassen. Denken: ‘verrek, wat gebeurt er nu voor mijn neus?’ Ik film in alle seizoenen. Uiteraard komen de dieren terug waar de streek trots op is en veel voor doet.”
Verrekijker
Op de filmboot van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk heeft Philips gezelschap van Richard Slagboom. De Nieuw-Lekkerlander, eigenaar van ecologisch onderzoek/adviesbureau Arvalis Natuur & Landschap en vrijwilliger van de Vogelwerkgroep Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard, kent de Kinderdijkse boezems op zijn duimpje. Vooral met zijn oren spoort hij de bijzondere vogels op, met zijn verrekijker begeleidt hij de filmmaker vervolgens naar de rietstengel waarop het diertje is neergestreken. De boezems in Kinderdijk en omliggende polders vormen samen één van de drie beschermde Natura 2000-gebieden die de Alblasserwaard herbergt.
Philips: “Het verhaal dat ik hier wil vertellen gaat een keer niet over de cultuurhistorische waarde van Kinderdijk en de molens. Mij gaat het om die natuurontwikkeling die daar omheen plaatsvindt. Dat verhaal is veel minder bekend, en daarom zo mooi. Kinderdijk is een unieke plek in de Alblasserwaard.”
De auteur
-
Jan-Dirk Verheij
- Communicatieadviseur
- - jandirkverheij@molenskinderdijk.nl