placeholder
7 mei 2019

UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers vervullen een belangrijke rol in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Vanwege alle ontwikkelingen is versterking van ons team dringend gewenst. Nieuwsgierig naar wat wij te bieden hebben? Dinsdag 21 mei organiseren we een open dag!

Een eend en haar zeven jongen, kuikens van hooguit een week of twee oud, lijken niet echt onder de indruk. De rondvaartboot Cruiser Vos & Zn schiet net voor het jonge gezinnetje langs. “Mooi hè”, zegt Peter Vissers. Naast hem in de stuurhut staat Anthon Vonk. De twee 71-jarigen zijn deze frisse voorjaarsochtend de dienstdoende schippers op de Cruiser, één van de rondvaartboten in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Vier toeristen maken het eerste rondje over de Lage Boezem van de Overwaard, langs de acht prachtig rietgedekte Overwaard-molens uit 1740.

Peter Vissers in de stuurhut.

Peter Vissers in de stuurhut.

“Het contact met mensen van over de hele wereld vind ik het leukst”, verklapt Vissers. De inwoner van Papendrecht begon in het najaar van 2017 als vrijwilliger bij de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK). Nieuw-Lekkerlander Vonk laat met enige trots het speldje zien op zijn Kinderdijk-jas; het ‘bewijs’ dat hij al minimaal vijf jaar actief is als vrijwilliger in het Alblasserwaardse Werelderfgoed. “In 2013 ben ik begonnen als host. Dat varen zag ik eerst helemaal niet zitten. Zelf heb ik een jacht, ik kon me niet voorstellen dat ik het leuk zou vinden om hier rondjes te varen. Maar ik heb ontdekt dat ik tóch het liefst vaar.”

Vergoeding

Momenteel heeft de SWEK zo’n 220 vrijwilligers aan zich gebonden. Schippers, gastheren/vrouwen (host), kassamedewerkers, gidsen en klussers. Vanwege alle ontwikkelingen is versterking van het vrijwilligersteam dringend gewenst. “Er is vooral behoefte aan gidsen, kassamedewerkers en gastheren/vrouwen”, weet Margriet Borsje, vrijwilligerscoördinator van de SWEK.

De 57-jarige Alblasserdamse begon in 2011 zelf als vrijwilliger. Drie jaren later trad ze als locatiemanager in dienst bij de SWEK. “Veel medewerkers zijn hier net als ik ooit begonnen als vrijwilliger. Wanneer er een vacature is, krijgen vrijwilligers altijd eerst de kans om te solliciteren.” Vrijwilligers zijn vaak enkele dagdelen in de week inzetbaar en ontvangen een (bescheiden) dagdeelvergoeding.

Aan het werk bij Museummolen Blokweer.

Aan het werk bij Museummolen Blokweer.

Dollars

Met zijn headset op wacht Hans van Schooneveld tot zijn groep is uitgewinkeld. De souvenirs in het bezoekerscentrum Wisboomgemaal vinden gretig aftrek bij de Aziaten en Amerikanen die met een cruiseschip naar Kinderdijk zijn gekomen. “Thank you”, klinkt het terwijl Van Schooneveld beleefd de fooien, dollars en euro’s, in ontvangst neemt. “Ik ben hier nu zes jaar vrijwilliger, waarvan vijf jaar als gids”, meldt de Nieuw-Lekkerlander op de weg terug naar het cruiseschip. “Vooral het contact met mensen van over de hele wereld vind ik bijzonder. Ik blijf ook graag bezig, thuiszitten is niets voor mij.” In ongeveer twee uur tijd nemen Van Schooneveld en zijn collega-gidsen toeristen mee door het Werelderfgoed, alvorens die de reis over het water hervatten naar andere Europese topbestemmingen.

Anthon Vonk op de Cruiser.

Anthon Vonk op de Cruiser.

“The film starts in ten minutes. Dutch spoken, English subtitled”, meldt Anne de Vries (77) de gasten in Hulpgemaal De Fabriek. De inwoonster van Langerak is vanochtend gastvrouw bij de filmzaal in één van de nieuwe onderkomens in de entreezone voor groepen. “Dit is mijn derde jaar als host in Kinderdijk. Het is goed voor je talen, een mens is nooit te oud om te leren. Door het contact met mensen ga je met een opener blik naar andere culturen kijken.” De Alblasserwaardse hecht er grote waarde aan dat er zuinig wordt omgesprongen met het Kinderdijkse Werelderfgoed. “Een heel belangrijke taak.”

Open dag

Nieuwsgierig naar wat vrijwilligerswerk in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk inhoudt? Kom naar de open dag op dinsdag 21 mei! Tussen 10.00 en 12.00 en 13.00 en 15.00 bent u van harte welkom in de Hollandzaal van het Dijkmagazijn. Aanmelden is niet nodig.

De auteur