placeholder
7 maart 2019

Statushouders aan de slag in Werelderfgoed Kinderdijk

Een voormalig bulldozer-operator en een gewezen schilder/kapper uit Eritrea, en een tot olijfboer opgeleide Syriër. Sinds kort steken in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk enkele statushouders de handen uit de mouwen.

Deze ochtend zijn Syriër Ghaled en Zelalem uit Eritrea samen met Ad Wisse van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) aan de slag in de nieuwe werkplaats op de entreezone. Er wordt hard doorgewerkt want de verhuizing vanuit het oude onderkomen is aanstaande. Buiten werken tientallen bouwvakkers al even hard aan de nieuwe gebouwen op de plek waar binnen enkele weken dagelijks vele groepen het Werelderfgoed binnenkomen.

Ghaled uit Nieuw-Lekkerland, Zelalem uit Oud-Alblas en Abraham uit Kinderdijk (ook gevlucht uit Eritrea) zijn sinds kort actief voor de SWEK. “Ze helpen alle drie bij de klussen op de entreezone”, weet projectleider Debby Gerritsen van de SWEK. “Ze zijn een enorme hulp.” Ghaled was voor zijn vlucht olijfboer, Zelalem bulldozer-operator en Abraham verdiende de kost als schilder en kapper.

Ghaled (links) met Ad Wisse in de nieuwe werkplaats.

Ghaled (links) met Ad Wisse in de nieuwe werkplaats.

Integreren

Eind vorig jaar kwamen Vluchtelingen Werk Zuid West Nederland en de SWEK in contact. “Zowel wij als de statushouders zijn blij met de kansen die de SWEK biedt”, vertelt coördinator arbeidscoaching Ellis Suur. “We hopen dat er dit voorjaar nog meer statushouders aansluiten om werkervaring op te doen. Het in contact komen met Nederlanders in een werkomgeving is de beste manier om de taal te leren en te integreren.”

Gerritsen: “Dit past binnen ons streven om iets te doen voor de maatschappij. Door vrijwilligerswerk aan te bieden geven we deze mensen vooral een opstap.”

De auteur