placeholder
7 februari 2019

Bijzondere post uit Limburg

Van de Kinderdijkse molens zijn waarschijnlijk al honderden miljoenen foto’s gemaakt. Tegenwoordig digitaal, vroeger analoog. Zo af en toe duikt er nog een analoog geschoten pareltje op. Dit keer kwam de verrassing uit Limburg.

‘Ninenteen windmills near Kinderdijk, Holland’ vermeldt de tekst op het stickertje in de linkerbenedenhoek. Pas na een bezoek aan de Kinderdijkse molenaar Cock van den Berg tellen we er inderdaad negentien op de panoramafoto. “Kijk hier.” Van den Berg wijst op het stipje in de verte, net zichtbaar op de 1.45 meter brede, 23 centimeter hoge zwart-witfoto die voor hem op de tafel ligt. Dat stipje is de molen die in het verleden aan de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland stond, vlakbij de Nederlands Hervormde Dorpskerk.

Cadeau

Vorige week ontving de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) bijzondere post uit Limburg. Tijdens het uitruimen van het huis in Brunssum van zijn in september 2018 overleden moeder trof Marcel-Lucien Arpots een panoramafoto van het Kinderdijkse molencomplex aan. Hij besloot die cadeau te doen aan de SWEK. “Ik weet zeker dat mijn ouders het een goed idee zouden vinden dergelijke zaken niet weg te gooien, maar aan te bieden aan diegene die er mogelijk iets aan hebben.”

De foto op de locatie waar die pakweg 80 jaar geleden is gemaakt.

De foto op de locatie waar die pakweg 80 jaar geleden is gemaakt.

De foto zit nog in de originele kartonnen koker van uitgever G.F. Callenbach N.V. uit Nijkerk. Die bracht vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw de succesvolle Nobelreeks uit. “Mijn vader kreeg die foto waarschijnlijk rond 1940 cadeau”, vermoedt de Limburger. “Gewoon als een leuk souvenir.”

Volgens Van den Berg is de panoramafoto in de jaren ’30 gemaakt door Foto Rouw, in het verleden in Kinderdijk gevestigd. De goede kijker ziet bij de Nederwaard-molens enkele mensen aan het werk, vermoedelijk van de bekende Kinderdijkse familie Hoek. Dezelfde foto hangt momenteel al ingelijst in Museummolen Nederwaard. Hoeveel exemplaren er nog in omloop zijn, weet niemand. “Maar het is een bijzondere foto”, weet Van den Berg.

Mijn vader kreeg die foto waarschijnlijk rond 1940 cadeau

Er staan dan wel negentien molens op de foto, het zijn niet de negentien die nu binnen het Werelderfgoed vallen. De fotograaf heeft de plaat namelijk gemaakt met de molens 6, 7 en 8 van de Nederwaard in zijn rug. Wél te zien zijn, naast het gesloopte exemplaar in Nieuw-Lekkerland, de Oude Molen in de polder Nieuw-Lekkerland (in de jaren ’50 afgebroken) en Korenmolen de Regt.

Het plan is om de foto een plek te geven in één van de nieuwe onderkomens die momenteel worden gebouwd in het Kinderdijkse Werelderfgoed. Arpots: “Mochten we in de buurt zijn komen we graag deze prachtige streek bezoeken.”

De auteur