placeholder
11 januari 2019

Winteronderhoud in eerste maand van het jaar

De rustige januarimaand wordt in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk benut voor het jaarlijkse winteronderhoud. Museummolen Nederwaard krijgt aan de binnenkant een schilderbeurt, andere locaties worden voorzichtig gereedgemaakt voor het nieuwe seizoen en de rondvaartboten zijn tijdelijk uit de vaart.

En ondertussen wordt er óók nog doorgebouwd aan de nieuwe entreezone en het Bezoekerscentrum. Volop bedrijvigheid dus in het Werelderfgoed in deze vooralsnog grijze eerste maand van 2019.

“Dit is ossenbloedrood”, verklapt molenaar Björn den Ouden met de roller in zijn hand in Museummolen Nederwaard. “Dit lijkt heel erg op de originele kleur die er vroeger op zat.” Deze maand voorziet Den Ouden veel van het houtwerk op de benedenverdieping en (een deel van) de eerste verdieping van een vers verflaagje. “We redden het niet om in drie weken de hele molen te doen. Volgend jaar in januari maken we het af. Ik vind dit een héérlijke maand. Even wat anders.”

Björn den Ouden aan de slag.

Björn den Ouden aan de slag.

Kammen

Een meter of 15 hoger zijn op hetzelfde moment twee molenmakers aan het werk. Het bovenwiel krijgt nieuwe kammen: 69 in totaal. “Die eruit zijn gekomen zijn zeker 70 jaar oud”, vermoedt molenmaker Koos van Vliet van De Gelder Molenmakers- en Aannemersbedrijf uit Sliedrecht. Het op maat maken en plaatsen van de houten kammen is millimeterwerk: ze zijn klein van stuk maar spelen een cruciale rol wanneer de molen draait. De kammen aan het draaiende bovenwiel  ‘grijpen’ het rondsel vast dat boven om de koningsspil heen zit. De spil, die van boven naar beneden door de molen gaat, zet vervolgens beneden de boel in beweging.

Rondvaartboten

De rondvaartboten Cruiser en Hopper zijn in januari uit de vaart. De Hopper is deze week uit het water gehaald en over de weg naar een loods van Den Breejen Shipyards in Hardinxveld-Giessendam vervoerd. Daar krijgt het vaartuig onder meer een verfbeurt en de vijfjaarlijkse keuring.

De Hopper ging deze week op transport.

De Hopper ging deze week op transport.

Deze maand is alleen Museummolen Blokweer te bezoeken. Vanwege de beperkte toegankelijkheid bezoek je ons tegen een gereduceerde prijs. Voor wie iets meer rust zoekt is januari de ideale maand voor een bezoek aan Werelderfgoed Kinderdijk!

Koop tickets

De auteur