placeholder
5 oktober 2018

Museummolen Blokweer staat tijdelijk stil

Door problemen met de hoofdas staat Museummolen Blokweer tijdelijk stil. Na de reparatie die deze maand wordt uitgevoerd duurt het nog even voordat de poldermolen weer optimaal draait.

Het voorste lager in de hoofdas van de poldermolen uit 1630 functioneert niet naar behoren. ,,Dat heeft te maken met het feit dat de as daar ovaal is geworden,” legt Ad Wisse uit, verantwoordelijk voor het onderhoud in Werelderfgoed Kinderdijk. ,,Die hoort rond te zijn. Omdat ie ovaal is slijt de boel harder. De as is van gietstaal, het lager van brons. Vanwege de ovale vorm loopt het voor geen meter. Ook is de as na een half uurtje draaien al heel heet.”

Uitleg

Vanwege de problemen staat de museummolen al enige weken helemaal stil. ,,Ja natuurlijk is dat jammer,” vindt Yvonne, één van de molenaars van de Blokweer. Volgens haar valt het aantal mopperende gasten reuze mee. ,,Als we uitleggen wat er aan de hand is vinden ze dat een hartstikke interessant verhaal.”

Het erf bij de Blokker blijft gewoon toegankelijk tijdens uitvoer van het werk.

Het erf bij de Blokker blijft gewoon toegankelijk tijdens uitvoer van het werk.

Vanaf half oktober gaat Goltens Rotterdam BV uit Spijkenisse de specialistische klus klaren. Ook De Gelder Molenmakers- en Aannemersbedrijf uit Sliedrecht levert een bijdrage. Wisse: ,,Er gaat een soort machinetje om de as heen die hem weer rond maakt. Zie het als een puntenslijper om een potlood. Met een beiteltje wordt er elke keer wat afgehaald. Dat gebeurt vanaf 22 oktober. We verwachten dat het werk in totaal zo’n twee weken in beslag neemt.”

Goedkoper

Deze aanpak biedt volgens Wisse diverse voordelen. ,,Het kan bijvoorbeeld ook door een beitelblok tegen de as te zetten en dan de molen te laten draaien. Daar kleven meer risico’s aan, bijvoorbeeld als het hard gaat waaien. Bovendien is dit véél goedkoper.” Wisse schat in dat de klus zo’n 10.000 euro kost. Er gaat een nieuw bronzen lager in. Het vervangen van de hoofdas zou al snel 40.000 euro kosten, rekent Wisse voor.

Toeristen zullen weinig merken van de werkzaamheden. De Blokweer zal vervolgens langzaam op gang komen. ,,We gaan heel voorzichtig weer malen. De as moet ‘inlopen’. Alles moet op elkaar inwerken. De eerste tijd moeten de molenaars om het uur naar boven om te kijken hoe het gaat.” Een ovale as zag de ervaren Kinderdijkse molenmaker nooit eerder. Het blijft gissen naar de oorzaak. ,,Het kán dat dit er altijd heeft in gezeten.”

De auteur