placeholder
26 juli 2018

Roede van molen Nederwaard 1 gerepareerd

Specialisten van Van der Vegt smeed- en constructiebedrijf beklommen gisteren molen Nederwaard 1 om de beschadigde roe te repareren. De operatie op hoogte is succesvol verlopen.

De oplettende kijker was het wellicht al opgevallen: molen Nederwaard 1 staat al een kleine twee weken stil. Daartoe is besloten uit veiligheidsoogpunt: in de bijna veertig jaar oude roe werd op een lasnaad een beschadiging aangetroffen. Die is vakkundig weggewerkt door Van der Vegt. De firma uit Bleskensgraaf, al vaker werkzaam geweest aan de molens in het Werelderfgoed, heeft ruime ervaring met dergelijke bijzondere klusjes. En of het zo moest wezen: tijdens de start van de werkzaamheden woensdagochtend regende het een beetje. Dat kwam goed uit, aangezien de rieten kap én het gortdroge molenerf nat moesten blijven tijdens de laswerkzaamheden. Om brand te voorkomen stonden medewerkers van de stichting paraat om de molen en het erf nat te houden.

Vooroverleg bij Nederwaard 1. Rechts directeur Wesco Wijnen van Van der Vegt.

Vooroverleg bij Nederwaard 1. Rechts directeur Wesco Wijnen van Van der Vegt.

Bjorn den Ouden, molenaar van de Nederwaard 1, vreesde vorige week even misschien wel een jaar of langer niet te kunnen draaien, maar daarvan is dus geen sprake. Tot zijn tevredenheid: ,,Want dat is toch wat ik het liefst doe, lekker draaien met mijn eigen molen.” Om er zeker van te zijn dat er niet nog meer zwakke lasnaden aanwezig zijn, is de hele roede geïnspecteerd. Er zijn niet meer zwakke plekken aangetroffen.

De roeden zijn in 1979 gemaakt in Kinderdijk

Het gaat om een zogenaamde ‘Nederwaard-roede’ uit 1979. Bijzonder is dat die gemaakt zijn in de roedenloods die in het verleden naast het J.U. Smitgemaal stond. De levensduur van die roeden wordt ingeschat op tussen de veertig jaar en vijftig jaar. De roeden van Nederwaard 1 en Nederwaard 6 (ook de originele Nederwaard-exemplaren) staan de komende jaren onder speciaal toezicht, om goed in de gaten te houden wanneer vervanging noodzakelijk is.

De auteur