| Molenwerkplaats

Molenwerkplaats

Molenbouw en het ambacht van molenmakers

De wieken moeten blijven draaien, dus we vervangen versleten onderdelen en proberen alles zelf te repareren. Hier wordt hard gewerkt om de molens van Kinderdijk in beweging te houden! De werkplaats is niet elke dag in bedrijf.

Topconditie

De negentien molens van Kinderdijk moeten verplicht in topconditie blijven. Als ooit de gemalen stilvallen, bijvoorbeeld door gebrek aan stroom of brandstof, dan zijn deze oude werkpaarden van de Alblasserwaard de laatste verdedigingslinie tegen het water. Daarom moeten de molens van buiten en binnen goed worden onderhouden. Slijtage en beschadigingen moeten worden gerepareerd, af en toe moeten complete onderdelen worden vervangen. Dan gaat de molenbouwer aan het werk. Hij pakt zijn hamers, beitels en zagen en zoekt het beste hout om nieuwe schijflopen, kammen en staven te bouwen. Benieuwd hoe al die geheimzinnige onderdelen eruit zien? Kom dan maar eens in onze molenaarswerkplaats kijken. Wie van techniek en knutselen houdt kijkt hier zijn ogen uit!

De diepte in.

De diepte in.

In de werkplaats vind je onze vrijwilligers, die alles weten over het vak van een molenbouwer. Als je iets hebt met techniek kun je hier je hart ophalen. Onze molens zijn geweldige machines van honderden jaren oud. Hier zie je met eigen ogen hoe het enorme houten mechanisme in elkaar grijpt en leer je hoe de natuurkracht van de wind door techniek kan worden ingezet om onze Nederlandse voeten lekker droog te houden.

Neem plaats op één van de banken.

Neem plaats op één van de banken.

Werkpaarden

Een molen onderhouden is hard werken. Een molenaar moet niet bang zijn aangelegd, want soms moet hij helemaal omhoog klimmen om via de wieken de kap van de molen te herstellen. Met negentien molens is er altijd wel iets te doen voor de molenbouwers van Kinderdijk. Bij de wieken zijn metertjes geplaatst om te controleren of de molens elk jaar wel genoeg draaien. Zo houden we hun conditie op peil, net zoals jij elke week gaat voetballen of de sportschool bezoekt. Zo veel onderhoud en bijna allemaal met de hand: dat kost natuurlijk geld. Per molen is elk jaar wel 15.000 euro nodig. Daarom gaan de opbrengsten van onze ticket- en souvenirverkoop gedeeltelijk naar het onderhoud van deze werkpaarden van ons Werelderfgoed!