placeholder
20 juni 2018

Nieuw riet molen 3 Overwaard

Eén van de in het oog springende onderhoudsklussen van deze zomer is het vervangen van drie vlakken riet van molen nummer 3 van de Overwaard. De klus, klassiek handwerk, is momenteel in volle gang.

Nieuw riet molen 3 Overwaard

Achter de witte doeken die zijn gespannen is soms een silhouet zichtbaar. De stevige wind blaast deze frisse zomerochtend flink door. De rietdekker en molenmakers hebben bezit genomen van de molen van Cor en Tineke den Boer. “We zijn er trots op wanneer straks alles weer netjes is”, zegt Tineke in het tuinhuis op hun prachtige, met veel bloemen aangeklede erf. ,,Wij vinden het belangrijk dat het er hier goed uit ziet.”

Molen nummer 3 van de Overwaard krijgt momenteel een flinke opknapbeurt. Aan de zuidwestkant worden drie rietvlakken vervangen. Een tijdrovend én kostbaar klusje, want veel werk gebeurt met de hand. Het kan simpelweg niet anders. Het is de investering waard: de nieuwe rietvlakken gaan zelfs in het grillige Nederlandse klimaat wel een jaar of tachtig mee. ,,Het is voor mij dus de laatste keer”, grapt de 79-jarige Cor, die al 55 jaar in de molen woont.

Handarbeid

Handarbeid

Meer info

Een tijdrovend én kostbaar klusje, want veel werk gebeurt met de hand

Roet

Rietdekkersbedrijf Gebr. Visser voert de klus uit. “Zij zijn wat mij betreft de besten van Nederland,” zegt Ad Wisse, verantwoordelijk voor het onderhoud aan de Kinderdijkse molens. Het verwijderen van het oude riet is een smerige klus: aan de binnenzijde zit veel roet en stof dat vrijkomt. De viezigheid van de kachel die vroeger brandde in de molen heeft zich er tientallen jaren opgestapeld, bij gebrek aan een fatsoenlijke afvoer.

Op het houtwerk, ook dat wordt momenteel waar nodig vervangen, brengen de rietdekkers eerst een verticale, platte spreidlaag (van riet) aan. Daarop komt de dikkere rietlaag, die naar beneden toe iets schuin afloopt voor de afwatering. Per vlak zijn de rietdekkers ongeveer een week zoet. Er wordt gewerkt met Kalenberger riet. Het naar het Overijsselse dorpje waar het groeit vernoemde riet behoort tot de beste soorten ter wereld. Er gaat geen enkel beschermend middel overheen, weet Wisse. ,,Er bestaan wel brandwerende goedjes, maar die hebben een werking van een jaar of twee. Dat heeft dus helemaal geen zin.”

De molen van de familie Den Boer is nadat het werk is afgerond weer helemaal up to date. In 2010 zijn de andere vijf vlakken vervangen, daarvoor is de rieten kap al vernieuwd.

Links de nieuwe spreilaag, rechts een huidig rietvlak welke acht jaar geleden vervangen is.

Links de nieuwe spreilaag, rechts een huidig rietvlak welke acht jaar geleden vervangen is.

De auteur