placeholder
1 september 2017

Molens in de spotlights; spectaculair uitzicht tijdens de Verlichtingsweek

Van maandag 4 september tot en met zaterdag 9 september kan je de 19 windmolens van Kinderdijk ’s nachts bewonderen. De molens zijn namelijk prachtig verlicht en dat geeft een prachtig uitzicht. Je kunt de molens van veraf bekijken maar je kunt ook een boottocht boeken en dichterbij een kijkje nemen.

Test met LED-verlichting

Dit jaar experimenteert Stichting Werelderfgoed Kinderdijk met LED-verlichting voor de Verlichtingsweek. Drie windmolens, één privémolen en de twee museummolens, worden verlicht door LED in plaats van het traditionele verlichtingssysteem. Kinderdijk hoopt hiermee een milieuvriendelijkere manier te vinden om de molens te verlichten. Daarnaast is het LED-systeem veel minder gevoelig voor storingen dan het huidige systeem, dat nog wel eens uit wilde vallen vroeger. Als de LED-lichten een bevredigend visueel resultaat opleveren dan gaat de organisatie kijken of alle lichten worden vervangen door LED aankomend jaar.

 

Fotografieworkshop

Speciaal voor fotografen (zowel amateurs als professionals) bieden we een fotografieworkshop aan op maandag 4 september en dinsdag 5 september. Deze workshop wordt gegeven door natuurfotograaf Marijn Heuts. Deelnemers leren alles over het maken van foto’s tijdens zonsondergang en in het donker. De verlichte molens zijn de dankbare onderwerpen van de foto’s, zowel van veraf als dichtbij. De workshop vindt plaats op een afgesloten locatie en inmiddels is het maximum aantal inschrijvingen bereikt.

 

Molenmarkt op vrijdag

Op vrijdagavond 8 september is de traditionele Molenmarkt, met meer dan zeventig prachtig verlichte kraampjes in de straten van Kinderdijk. Lokalen en bewoners verkopen streekproducten en antiek. Ook is er een speciale kinderrommelmarkt. Alle opbrengsten van de avond gaan naar het onderhoud van de oude speeltuin. De Kinderdijkse kinderen spelen hier al sinds 1949. De sfeer van de molenmarkt is erg gezellig dus wij raden een bezoekje zeker aan.

 

De auteur