placeholder
30 september 2017

Do the Windmill: Red Bull kiest de perfecte plek voor een nieuw wereldrecord!

In Kinderdijk word je af en toe verrast door de leukste en meest spectaculaire special events… Laatst nog, op vrijdag 29 september, werd ons idee van een ‘windmill’ behoorlijk opgerekt toen we werden bezocht door een internationale delegatie van de absolute wereldtop onder de breakdancers!

Warmdraaien tussen de wieken

Om alvast warm te draaien voor de aanstaande Red Bull Break Dancing World Championships, die op 4 november worden georganiseerd, werd Werelderfgoed Kinderdijk voor eventjes het toneel van een duizelingwekkende en perfect passende recordpoging. Ongeveer 70 doorgewinterde breakdancers deden samen een ultieme poging om hier het wereldrecord windmill te verbreken – een legendarische move waarbij de dansers ondersteboven met de benen in de lucht rondzwaaien, terwijl ze zichzelf met hun handen en schouders in positie weten te houden. De foto’s en filmpjes laten wel zien dat dit niet voor iedereen is weggelegd!

Wereldkampioen windmolens

De windmill is niet alleen een meesterlijke move van de dansers: de keuze voor ons Werelderfgoed is zeker ook een geniale move van organisator Red Bull. Er is letterlijk geen plek ter wereld waar de windmill zo mooi tot z’n recht komt als bij ons in Kinderdijk. Misschien klinkt het wat blasé, maar ergens durven we wel te beweren dat we hier al eeuwen wereldkampioen windmolens zijn! Gelukkig werd de aandacht van de wereld ook professioneel op deze dappere recordpoging gevestigd. Een voltallige crew van SBS6 was ter plaatse om alles vast te leggen, zodat we het met z’n allen ’s avonds uitgebreid op tv konden zien. Het AD was ook aanwezig met een heuse dronepiloot, om de coolste dansmoves van alle kanten in beeld te krijgen. Je ziet het resultaat zelf: het is niet voor niets zo’n populaire dansvorm en topsport tegelijk!

Zo funky zie je windmolens niet elke dag draaien!

Windmillers uit alle windstreken

De 70 breakers arriveerden per tourbus en kwamen gedisciplineerd als echte topsporters het molengebied in gemarcheerd. Het was een bont en zeer internationaal gezelschap, met deelnemers uit Nederland, België, Frankrijk, Italië en zelfs Brazilië. Ook alle leeftijden waren zo ongeveer vertegenwoordigd, want de breakdance scene gaat inmiddels al een tijdje mee. De jongste deelnemer was vijftien jaar jong, terwijl de echte veteranen toch al tegen de vijftig aanliepen. Des te meer respect voor deze toppers! Keurig gekleed in matching witte outfits baanden ze zich een weg naar onze rondvaartboot, allemaal heel toepasselijk met een blikje Red Bull in de hand natuurlijk, om nog even een laatste energie boost naar binnen te werken. Toen ze over de boezem naar het 150 meter lange plankier waren gevaren waar de recordpoging plaatsvond, begon de spanning toch merkbaar te stijgen. De camera’s draaiden, de breakers waren warmgedraaid en de officiële recordpoging kon beginnen!

Bekijk video Bekijk video
Wereldrcordpoging in beeld gebracht door Redbull.

Klaar voor het wereldkampioenschap

Het resultaat laat zich raden uit de sensationele opnames en foto’s die je ziet. In een werveling van internationale benen verdrongen deze topatleten onze oude molens toch echt even naar de achtergrond. Alle aandacht was gevestigd op de zeventig deelnemers en de toeschouwers hielden de adem in. Het was een feit: Red Bull kan met een gerust hart aan het komende wereldkampioenschap beginnen, want deze danshelden hebben in het hartje van ons molenland een nieuw wereldrecord weten te vestigen waar onze eigen harten sneller van gingen kloppen. Zo’n frisse dosis inspiratie krijgen onze molenaars niet elke dag!

De smaak te pakken?

We willen vanaf hier alle recordhouders natuurlijk nog even feliciteren met hun wereldprestatie. Bedankt Red Bull en bedankt atleten voor een spectaculaire middag die we hier in Kinderdijk niet snel zullen vergeten! Geïnspireerd geraakt? Kijk snel of je op 4 november zelf mee kunt genieten van het wereldkampioenschap in de Gashouder in Amsterdam. Lukt dat niet, of heb je juist zelf de smaak te pakken gekregen? Kom dan vooral even bij ons langs, want hier kun je inspiratie komen opdoen tussen een groep windmills die al sinds jaar en dag op hun eigen manier wereldkampioen zijn – of in elk geval Werelderfgoed-Kampioen!

De auteur