placeholder
22 juni 2017

Een unieke inkijk in ouderwets molenonderhoud

We gebruiken de opbrengsten uit het toerisme voor het behoud van ons werelderfgoed. En dus ook voor het onderhoud van onze molens. Deze zomer kun je dat zelf komen beleven, omdat we aan iedereen laten zien hoe we Museummolen Nederwaard een grote opknapbeurt gaan geven – een uniek inkijkje in onze eeuwenoude techniek!

Groot onderhoud bij Museummolen Nederwaard

Deze zomer zit er bijzonder onderhoud in de planning voor Kinderdijk. Vervelend? Juist niet! Één molen ligt stil, maar er is des te meer te beleven! We geven een uniek inkijkje in onze eeuwenoude techniek, met leuke activiteiten die aansluiten op de werkzaamheden!

Een historische verantwoordelijkheid

Werelderfgoed Kinderdijk barst van de historie. Dat is niet meer dan logisch, als je bedenkt dat we een markant deel van onze Nederlandse geschiedenis in leven proberen te houden om het aan de rest van de wereld te kunnen laten zien. Toch hoort bij al die historische waarde ook een historische verantwoordelijkheid, zoals iedereen weet die in een monumentaal pand woont. De bijzondere constructies en materialen die we in onze molens terugzien, vragen om bijzondere vormen van onderhoud. In de zomer van 2017 hebben we een aantal flinke klussen voor de boeg. We kiezen er bewust voor om deze werkzaamheden en plein publique uit te voeren, want ook dit historisch onderhoud is een wezenlijk onderdeel van ons geliefde Werelderfgoed. Een unieke gelegenheid dus, voor iedereen die nieuwsgierig is naar de techniek uit vervlogen eeuwen: deze zomer kun je met eigen ogen zien wat er nodig is om de molens van Kinderdijk eeuwenlang in topvorm te houden!

Een uniek staaltje molenmakerswerk

Op maandag 19 juni is een begin gemaakt met het onderhoud aan Museummolen Nederwaard. In de loop van de week is de roede van de molen gestreken, waarna er ter vervanging een nieuwe roede gestoken kan worden. Dat is een behoorlijk unieke gebeurtenis, want de roeden van onze molens gaan wel veertig tot vijftig jaar mee! Het vervangen van de roede is extra ingewikkeld bij onze museummolen, omdat het zware werk idealiter met een kraan wordt uitgevoerd. Helaas is deze molen niet bereikbaar voor een reguliere kraan, dus zullen we met een lier moeten werken. Een bijzondere invulling van een hele bijzondere klus dus! Met het vervangen is de klus nog niet geklaard, want onze vakmensen hebben nog tot 7 juli nodig om het hekwerk te monteren dat op de nieuwe roede moet worden bevestigd. Ruimschoots gelegenheid om zelf eens een kijkje te komen nemen dus!

Molenonderhoud in een Hollands landschap

Molenonderhoud in een Hollands landschap

Anders dan anders

Tijdens de werkzaamheden kunnen de wieken van Museummolen Nederwaard uiteraard niet draaien. Toch is de molen gewoon open, zodat iedereen er nog steeds van het interieur kan genieten en een kijkje in het leven van een traditioneel molenaarsgezin kan nemen. We hebben van deze bijzondere gelegenheid gebruik gemaakt om een paar passende activiteiten voor onze gasten in touw te zetten. Zo ligt er bij de Museummolen een oude originele roede, die door bezoekers kan worden opgehekt met het materiaal dat rond de roede verzameld is. Echte klussers kunnen hier hun hart ophalen. Het ophekken geeft een goede indruk van hoeveel werk er eigenlijk komt kijken bij het bouwen en onderhouden van onze molens. Ook indrukwekkend is de kaapstander die op het erf wordt opgesteld. Dit vernuftige apparaat uit vervlogen tijden werd vroeger gebruikt om zware lasten omhoog te takelen, wat natuurlijk onmisbaar is wanneer je een kolos zoals onze molens wilt bouwen. Voor al onze digitale bezoekers, of voor thuis naderhand, hebben we ook nog een speciale Facebook actie opgezet. De gelukkige die weet te raden hoeveel wiggetjes er in de ton zitten wint een mooi Kinderdijk cadeaupakket!

Ouderwets molenmakerswerk en plein public omdat dit werk deel uitmaakt van ons Werelderfgoed.

Een onderhoudende zomer

Er valt dus deze zomer – ondanks of dankzij het onderhoud – genoeg te beleven in Werelderfgoed Kinderdijk. In augustus krijgt de Museummolen Nederwaard een nieuw jasje, want dan gaan de schilders aan het werk om de molen strak in de lak te zetten. De kroon op het werk komt in september, als de rietdekkers komen om het molendak van een verse laag riet te voorzien. Hopelijk kan deze oude reus er dan weer een tijdje tegen. Zoals we dat al jaren doen gebruiken we een flink deel van onze inkomsten om al onze molens in goede conditie te houden, dus laat duidelijk zijn dat het onderhoud van deze zomer geen belemmering is voor een bezoek aan Kinderdijk: het wordt er alleen maar interessanter en leuker van!

De auteur