placeholder
1 mei 2017

Molenaarsexamen op Museummolen Blokweer zeer geslaagd

Museummolen Blokweer in Kinderdijk was zaterdag 29 april het decor voor een Provinciaal Toelatingsexamen Molenaar. Twee kandidaten mochten zaterdag laten zien of ze voldeden aan de eis om zelfstandig met een molen te werken in alle weersomstandigheden. Ger Nachtegaal uit Bodegraven en Geert van der Kooij uit Schoonhoven mochten een poging wagen.

Twee geslaagden nu op voor landelijk examen Hollandsche Molen

Na een cursus van twee jaar theorie en praktijk over alle soorten molens, leggen kandidaten een proeve van bekwaamheid af. Dat examen bestaat uit drie gedeelten: theorie over molens en hun constructie, de praktijk van het werken met de molen en derde deel over de kennis van het weer. De test wordt afgenomen door een examencommissie van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Na anderhalf uur vragen over en werken met de molen kregen beide kandidaten felicitaties en groen licht om in het najaar op te gaan voor het landelijke molenaarsexamen. Dat examen wordt afgenomen door Vereniging De Hollandsche Molen. Bij een goed resultaat mogen de kandidaten zich Vrijwillig Molenaar noemen en kunnen ze aan de slag op een molen. Draaiende molens zijn belangrijk voor het onderhoud van deze monumenten. Molenaars zijn daarbij essentieel. Zij worden sinds 1972 opgeleid door ervaren collega’s bij wie zij in de leer gaan. Sinds die tijd zijn ruim 2000 kandidaten geslaagd voor hun examen.

Molenaars leggen een proeve van bekwaamheid af na een opleiding in theorie en praktijk.

Bewijzen aan de wereld dat je echt een molenaar bent.

Bewijzen aan de wereld dat je echt een molenaar bent.

Meer info

Elke vrijwilliger werkt hard om de kennis te vergaren om een vakman te worden. Een examen is wat er nog staat tussen de 'kandidaat' en de 'molenaar'.

Ambacht van Poldermolenaar

Stichting Werelderfgoed Kinderdijk wil bijdragen aan de instandhouding van de kennis over het molenaarsvak en werkte daarom graag mee aan deze dag en de begeleiding van de kandidaten. Museummolen Blokweer is het middelpunt in het project Het Ambacht Van Poldermolenaar. Daarbij laten molenaars en vrijwilligers zien wat het leven en het werk van een molenaar inhoudt. Het molenerf en de molen zijn teruggebracht naar de jaren vijftig van de vorige eeuw, de laatste periode dat de molen echt in bedrijf was. Belangrijk daarbij is de medewerking van molenaars uit de streek en niet in de laatste plaats de kennis van Piet Hoek, geboren en getogen als zoon van de laatste poldermolenaar van de Blokkerse Wip, zoals de molen in de streek bekend staat.

De auteur