placeholder
5 april 2017

Kinderdijk hard op weg naar nieuwe toekomst

De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) werkt hard aan de verbetering van onze positie naar een sterker Werelderfgoed Kinderdijk. Waarbij toerisme een middel is om ons erfgoed te beschermen en te behouden voor de toekomst. Een vernieuwing van het Werelderfgoed met een scherp oog op het behoud van de kwaliteiten van ons verleden.

Rondvaartboot Vos & Zn nu ook in Kinderdijk kleuren

De SWEK is zeer verheugd met de overname van de rondvaartboot van Vos & Zn. Hierdoor zullen ook de inkomsten van deze dienst aan het onderhoud van het Werelderfgoed kunnen worden besteed. Extra verheugend is het dat Johan Vos, de schipper van deze boot in het molengebied blijft werken, nu als vrijwilliger voor de SWEK, samen met andere schippers. De boot van zijn vader zal blijven varen, onder een nieuwe vlag en een nieuwe naam. Die naam is veranderd van “VI” naar “Vos & Zn.” Zo blijft de familie Vos toch aan het molengebied verbonden.

Rembrandt vraagt zich af waarom hij hier nooit eerder is geweest!

Rembrandt vraagt zich af waarom hij hier nooit eerder is geweest!

Nieuwe website gelanceerd

Een andere grote stap is de ingebruikneming van onze nieuwe website www.kinderdijk.nl (Engels www.kinderdijk.com.) Onze website is gericht op de verkoop van kaarten maar vooral de regulering van ons bezoek. Bezoekers die toegangskaarten kopen betalen mee aan ons Werelderfgoed. Een groot voordeel is dat we ook weten wanneer ze langskomen en dat we ze kunnen adviseren om drukke tijden te vermijden.

Elke verkochte toegangskaart betekent nu dat we kunnen vertellen wanneer men het beste kan komen.

Visitor Management

Beide stappen zijn er twee uit een lange reeks van nog door te voeren verbeteringen, beschreven in de gebiedsvisie van de SWEK. Het Werelderfgoed hoopt in de komende jaren te komen tot een beter Visitor Management om bezoekersstromen beter te spreiden. Zowel in het gebied als over het jaar verspreid. Op die wijze kunnen leefbaarheid, veiligheid en beriekbaarheid verbeterd worden. Belangrijk speerpunt in het beleid van de SWEK is het verminderen van het aantal niet betalende bezoekers. Nu is de helft van de bezoekers van het molengebied in Kinderdijk in het bezit van een toegangskaart. Vijf jaar geleden was dat nog 25%. De inkomsten uit het toerisme zijn voor de SWEK belangrijk omdat de stichting minder afhankelijk wil worden van rijksgelden.

De auteur